Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 | 22:11

ΕπικαιρότηταPointer

Τρομοδίκη για το σχέδιο Γοργοπόταμος

Εξακολουθεί να ξεπερνά την τακτική της αντιμετώπισης των μελών της ΣΠΦ ως πολιτικών αντιπάλων η εφέτης Α. Υφαντή, προεδρεύουσα του τρομοδικείου που δικάζει την υπόθεση για το «σχέδιο Γοργοπόταμος». Αυτό έγινε φανερό από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του τρομοδικείου (31.3.2016), όταν η προεδρεύουσα προχώρησε σε διορισμό συνηγόρων υπεράσπισης, επειδή οι συνήγοροι Φρ. Ραγκούσης, Σπ. Φυτράκης και Θ. Μαντάς δήλωσαν ότι δε θα παρίστανται στις συνεδριάσεις όσο συνεχίζεται η αποχή του κλάδου τους. Συνεχίζοντας να «πετάει πέτρες», η προεδρεύουσα εξωθεί την κατάσταση στα άκρα, μη διστάζοντας να απαντήσει η ίδια με «γαλλικά» στα «γαλλικά» των κατηγορούμενων.

Υποτίθεται ότι οι δικαστές και ιδιαίτεροι αυτοί που ως πρόεδροι διευθύνουν τη διαδικασία οφείλουν να είναι ψύχραιμοι, αποστασιοποιημένοι από τα τεκταινόμενα, αντικειμενικοί και να «μην πέφτουν στο επίπεδο των κατηγορούμενων». Η προεδρεύουσα του συγκεκριμένου τρομοδικείου, όμως, δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα. Το «αυτά να τα πεις στη φιλενάδα σου» ήταν το σεμνότερο από τα «γαλλικά» που είπε στη σημερινή (18.3.2016) συνεδρίαση, απαντώντας στα «γαλλικά» του Χρ. Τσάκαλου. Ακούστηκαν και άλλα «γαλλικά» από την πλευρά της.

Ολα ξεκίνησαν όταν κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου απουσιολόγιου διαπιστώθηκε η απουσία του κατηγορούμενου Μ. Νικολόπουλου και του συνηγόρου του. Ο Χρ. Τσάκαλος προσπάθησε να εξηγήσει στην προεδρεύουσα πως όταν διαπιστώνεται η απουσία κατηγορούμενων και συνηγόρων, το δικαστήριο διακόπτει για λίγο μέχρι να προσέλθει τουλάχιστον ένας συνήγορος. Η προεδρεύουσα έκανε πως δεν ακούει και προσπάθησε να συνεχίσει. Αυτή η στάση της (προφανώς και η μνήμη της απόπειρά της να διορίσει συνηγόρους, αγνοώντας προκλητικά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας) εξόργισε τα παριστάμενα μέλη της ΣΠΦ Χρήστο και Γεράσιμο Τσάκαλο και Ολγα Οικονομίδου, που αντέδρασαν χρησιμοποιώντας «γαλλικά», με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μπάχαλο, αφού η προεδρεύουσα απάντησε στην ίδια «γλώσσα». Ετσι έγιναν τα πράγματα και δε θα συμφωνούσαμε με το ρίξιμο της ευθύνης στα μέλη της ΣΠΦ.

Ο εισαγγελέας της έδρας «άκουσε» μόνο το «αυτά να τα πεις στην φιλενάδα σου» και όχι τα υπόλοιπα «γαλλικά» που εκστόμισε η προεδρεύουσα και αρχικά πρότεινε την αποβολή από την αίθουσα του τρομοδικείου των τριών κατηγορούμενων. Στη συνέχεια, μετά την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης Φρ. Ραγκούση, ο εισαγγελέας υπέβαλε μια συμβιβαστική πρόταση, ζητώντας από το δικαστήριο να μην εφαρμόσει το άρθρο 347 του ΚΠΔ αποβάλλοντας τους κατηγορούμενους, αλλά να περιοριστεί σε νουθεσία, με την προϋπόθεση ότι δε θα επαναληφθεί αυτή η συμπεριφορά! Το τρομοδικείο αγνόησε τη συμβιβαστική πρόταση του εισαγγελέα και αποφάσισε την αποβολή των τριών μελών της ΣΠΦ.

 Από το 2011 κάνουμε ρεπορτάζ σε όλες τις τρομοδίκες ενάντια στη ΣΠΦ και είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να αποβάλλονται κατηγορούμενοι από τη διαδικασία. Επειδή σ’ αυτό το τρομοδικείο δικάζονται συγγενείς των Χρ. Τσάκαλου, Γερ. Τσάκαλου και Γ. Πολύδωρου, εκτιμούμε ότι μ’ αυτή την απόφασή του το τρομοδικείο επιδιώκει να εξωθήσει τα μέλη της ΣΠΦ και τους συνηγόρους τους σε αποχώρηση από το δικαστήριο, προκειμένου να ελευθερωθούν τα χέρια του και να καταδικάσει τους συγγενείς που δεν έχουν καμία σχέση με τη ΣΠΦ.

Μετά την αποχώρηση των τριών μελών της ΣΠΦ η τρομοδίκη συνεχίστηκε με την υποβολή  δύο αιτημάτων και τριών ενστάσεων από τον συνήγορο υπεράσπισης Φρ. Ραγκούση, με τις τοποθετήσεις του οποίου συντάχθηκαν και οι υπόλοιποι συνήγοροι. Ο εισαγγελέας ήταν απορριπτικός στο αίτημα να μην κατακρατούνται οι αστυνομικές ταυτότητες στην είσοδο του κτιρίου και ως προς την ένσταση αναρμοδιότητας. Το τρομοδικείο επιφυλάχτηκε για την επόμενη συνεδρίαση.

Στα αιτήματα και τις ενστάσεις που κατέθεσε ο συνήγορος Φρ. Ραγκούσης θα αναφερθούμε στο επόμενο σημείωμά μας, γιατί εκτιμούμε ότι η απόφαση αποβολής των τριών μελών της ΣΠΦ βάρυνε πάνω στη συγκεκριμένη συνεδρίαση και αποκάλυψε τις προθέσεις του τρομοδικείου. Επιλέγουμε, λοιπόν, να εστιάσουμε το σημερινό ρεπορτάζ μόνο σ’ αυτό το ζήτημα.

ΥΓ1. Ο αστυνομικός διευθυντής που ήταν επικεφαλής της φρουράς στη σημερινή συνεδρίαση αυθαίρετα και παράνομα μας απαγόρευσε να καθίσουμε στις θέσεις που είναι κοντά στην έδρα του δικαστηρίου, θέσεις στις οποίες καθόμαστε εδώ και χρόνια για να μπορούμε να κάνουμε τη δημοσιογραφική μας δουλειά. Εστειλε κι έναν υφιστάμενό του να μας πάρει το δημοσιογραφικό κασετόφωνο, αλλά «έσπασε τα μούτρα του». Φυσικά αρνηθήκαμε να του δώσουμε το κασετόφωνο, το οποίο συνεχίσαμε να έχουμε σε λειτουργία, ενώ η έδρα και ο εισαγγελέας του τρομοδικείου έβαλαν «πάγο» στον αστυνομικό. Προειδοποιούμε τον κύριο αυτό να μην διανοηθεί να επαναλάβει την αυθαιρεσία του.

ΥΓ2. Από το σημείο που καθόμασταν σήμερα δεν ακούγαμε τις παρεμβάσεις του εισαγγελέα. Οταν διαμαρτυρηθήκαμε ότι δεν ακούμε τι λέει, διέκοψε την παρέμβασή του και ρώτησε ποιος μίλησε. Του απαντήσαμε ότι εμείς διαμαρτυρηθήκαμε. Απάντησε χαμηλόφωνα και δεν ακούσαμε τι είπε. Εκ των υστέρων πληροφορηθήκαμε ότι είπε πως δεν τον ενδιαφέρει αν ακούμε. Του απαντάμε, λοιπόν, ότι αρχή της δημοσιότητας της δίκης επιβάλλει να μιλάει από το μικρόφωνο για να ακούνε όλοι όσοι παρίστανται στο ακροατήριο.

ΥΓ3. Η Ολγα Οικονομίδου υπέβαλε προφορικά αίτηση εξαίρεσης της προεδρεύουσας Α.Υφαντή. Το τρομοδικείο και ο εισαγγελέας συζήτησαν την αίτηση εξαίρεσης και την έκριναν αβάσιμη, λόγω της απουσίας της κατηγορούμενης! Η οποία ζήτησε να προσέλθει και να υποστηρίξει την αίτηση εξαίρεσης, αλλά δεν της επετράπη. Δηλαδή, απέρριψαν ένα αίτημα με το επιχείρημα ότι απουσίαζε ο κατηγορούμενος που του υπέβαλε, ο οποίος όμως απουσίαζε όχι με δική του ευθύνη, αλλά επειδή δεν του επέτρεψαν να παρίσταται! Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ποια τύχη επιφυλάσσουν στους κατηγορούμενους.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη 24 Μάη. 
Τετάρτη 18 Μαΐου 2016