Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020 | 05:46

ΕπικαιρότηταPointer

Γήπεδο Μελισσανίδη: Σκάνδαλο ανάλογο μ’ αυτό του Βατοπεδίου

Το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, ο Σκουρλέτης υπέγραψε την ΑΕΠΟ (Αδεια Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων) για τη μελέτη του γηπέδου Μελισσανίδη, την οποία ετοίμαζαν εντατικά οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου, αφότου ο Σκουρλέτης τους άναψε το πράσινο φως να προχωρήσουν, προκειμένου να κάνει το χατίρι του Μελισσανίδη.

Η έκδοση ΑΕΠΟ για ένα έργο στο οποίο ως φορέας εμφανίζεται η εταιρία «Δικέφαλος 1924» ΑΕ είναι αφεαυτής σκανδαλώδης, όπως αναλυτικά έχουμε γράψει. Από τη στιγμή που η αρμόδια Διεύθυνση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου γνώριζαν ότι υπάρχει «πρόβλημα» (τουλάχιστον) όφειλαν να απόσχουν από κάθε ενέργεια μέχρι να λυθεί αυτό το «πρόβλημα». Ομως, από μια πανικόβλητη πολιτική κλίκα, που αναζητά προστάτες στους ισχυρούς του χρήματος που διαθέτουν «ιδιωτικούς στρατούς» (γιατί έχει παντελώς χάσει την εμπιστοσύνη του λαού), δεν περιμέναμε διαφορετική συμπεριφορά. Αυτή η πολιτική κλίκα, άλλωστε, ένα χρόνο πριν γίνει κυβέρνηση, έστελνε εκπροσώπους της στα γραφεία του συγκεκριμένου καπιταλιστή, για να διαπραγματευθούν με τους ανθρώπους του τη στήριξή της στο νομοθετικό έκτρωμα που η προηγούμενη μνημονιακή συγκυβέρνηση προωθούσε στη Βουλή. Το ότι τελικά δεν το ψήφισε δεν οφείλεται στη βούλησή της, αλλά στα γεγονότα που στο μεταξύ δημιούργησε ο αγώνας λίγων εύψυχων στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Δεν έχουμε δει την ΑΕΠΟ και δεν μπορούμε να τη σχολιάσουμε στο περιεχόμενό της. Θα το κάνουμε όταν δημοσιοποιηθεί. Η ΑΕΠΟ, όμως, έτσι κι αλλιώς δεν λύνει το μείζον πρόβλημα που έχει η μπίζνα του Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια. Διότι, ακόμα και μετά τις σκανδαλώσεις ρυθμίσεις του Ν. 4277/2014, που κρίθηκαν συνταγματικές από το ΣτΕ, το οποίο κουρέλιασε δικές του προηγούμενες αποφάσεις, η εταιρία του Μελισσανίδη δεν μπορεί να χτίσει γήπεδο εμφανιζόμενη ως παραχωρησιούχος του οικοπέδου.

Διότι το συγκεκριμένο οικόπεδο εξακολουθεί να παραμένει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Εχει παραχωρηθεί μόνο κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση στο Ερασιτεχνικό Σωματείο ΑΕΚ, το οποίο απαγορεύεται να το μεταβιβάσει σε οποιονδήποτε τρίτο και ιδιαίτερα σε μια ανώνυμη εταιρία, η οποία είναι από τη φύση της κερδοσκοπική και δεν επιδιώκει κοινωφελείς σκοπούς.

Πέραν αυτού, που αποτελεί το βασικό λόγο απαγόρευσης, ο ίδιος ο Ν. 4277/2014 επιτρέπει στην ΑΕΚ να συνάπτει ειδικές προγραμματικές συμβάσεις αθλητικής ανάπτυξης μόνο με φορείς του δημοσίου. Πράγμα που έχει επισημάνει στο έγγραφό του και το Αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Εργου του ΥΠΕΝ.

Η σύμβαση παραχώρησης από το ερασιτεχνικό σωματείο ΑΕΚ στη «Δικέφαλος 1924» ΑΕ, εκτός του ότι είναι αφεαυτής παράνομη, αποφασίστηκε και από μια γενική συνέλευση-παρωδία, που συγκλήθηκε παρανόμως. Η εγκυρότητα αυτής της γενικής συνέλευσης εκκρεμεί ήδη ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων, μετά από προσφυγή που υπέβαλε μέλος του ερασιτεχνικού σωματείου ΑΕΚ. Η εκδίκαση έχει αναβληθεί δύο φορές μέχρι τώρα (μία με αίτημα της ΑΕΚ και μία λόγω της αποχής των δικηγόρων) και –σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής διοίκησης- οι υπηρεσίες του Δημοσίου που εξετάζουν τη νομιμότητα αυτής της σύμβασης (δηλαδή το Αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Εργου του ΥΠΕΝ και η ΔΑΟΚΑ, που είναι η κατά νόμο αρμόδια για την έκδοση Εγκρισης και Αδειας Δόμησης), οφείλουν να απόσχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να θεωρηθεί παρέμβαση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, μέχρι η υπόθεση να τελεσιδικήσει. Είναι πλήρως ενήμεροι για τη δικαστική εκκρεμότητα, έχουν στα χέρια τους αντίγραφο της αγωγής, έχουν δικά μας έγγραφα που έχουν κατατεθεί με όλους τους προβλεπόμενους τύπους, επομένως δεν μπορούν να επικαλεστούν άγνοια.

Ηδη, από την Πέμπτη άρχισε η πίεση από τα παπαγαλάκια του Μελισσανίδη: «ο Σκουρλέτης υπέγραψε, σε 40 μέρες πρέπει να εκδοθεί η άδεια». Αυτή η πίεση θα μεταφερθεί πάνω στους υπηρεσιακούς παράγοντες, με σκοπό να τους κάνουν να παρανομήσουν και να θεωρήσουν νόμιμη την παράνομη σύμβαση, δίνοντας σε μια ιδιωτική εταιρία το δικαίωμα να χτίσει την επιχείρησή της σ’ ένα οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δημοσίου. Αυτή η πίεση μπορεί να είναι και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που όπως είπαμε είναι πανικόβλητη και αδίστακτη, έτοιμη για τα πάντα.

Ας έχουν υπόψη τους, όμως, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ότι οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται και φροντίζουν για την απαλλαγή τους από ποινικές ευθύνες, τις οποίες μεταβιβάζουν στους υπαλλήλους, οι οποίοι μένουν και πληρώνουν τις συνέπειες των σκανδάλων στα οποία συμπράττουν. Ας θυμούνται το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες διεκπεραίωσαν τις εντολές των πολιτικών τους προϊσταμένων, θεωρώντας ότι αυτοί θα τους καλύψουν. Οταν όμως ξέσπασε το σκάνδαλο, οι υπουργοί εξαφανίστηκαν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες έμειναν με τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι εξίσου σκανδαλώδης με αυτή του Βατοπεδίου. Μπορεί να έχει διαφορετικά τυπικά χαρακτηριστικά, έχει όμως την ίδια ουσία. Πρόκειται για αρπαγή περιουσίας του Δημοσίου από μια κερδοσκοπική ανώνυμη εταιρία.
 
ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 2 ΑΠΡΙΛΗ
Τρίτη 05 Απριλίου 2016