Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 | 06:50

ΕπικαιρότηταPointer

Αναβλήθηκε για το Νοέμβρη η δίκη του Τάσου Θεοφίλου

Για τις 11 Νοέμβρη του 2013 αναβλήθηκε η δίκη του Τάσου Θεοφίλου. Την απόφαση πήρε η σύνθεση του Γ' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, μετά από αίτημα που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης Σπύρος Φυτράκης και Αννυ Παπαρρούσου, ενώ υπέρ της αναβολής τάχθηκε και η εισαγγελέας της έδρας.

Ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομίας έξω από το κτίριο του Εφετείου, αλλά σχετικά χαλαροί οι ΜΑΤάδες. Στην πόρτα της δικαστικής αίθουσας, όμως, είδαμε για πρώτη φορά να γίνεται έλεγχος ταυτοτήτων των εισερχόμενων. Ηταν καθαρή τρομο-επίδειξη, γεγονός που αποδείχτηκε από τη συνέχεια που ο έλεγχος καταργήθηκε. Ο κόσμος μπήκε και βγήκε από την αίθουσα χωρίς κανέναν έλεγχο. Η τρομο-επίδειξη συνεχίστηκε με την παρουσία έξι κουκουλοφόρων ΕΚΑΜιτών, οι οποίοι φρουρούσαν τον Τ. Θεοφίλου. Οι τρεις κρατούσαν πολεμικά τουφέκια και ειδικά ο ένας κρατούσε επιδεικτικά το δάχτυλο στη σκανδάλη και σχεδόν χοροπηδούσε στηριζόμενος πότε στο ένα πόδι και πότε στο άλλο (Ράμπο της συμφοράς)! Μ' όλο αυτό το τρομο-σόου ήθελαν να δείξουν πόσο επικίνδυνος είναι ο κατηγορούμενος και πόσο σοβαρά πρέπει αυτό να το πάρει υπόψη του το δικαστήριο. Ενα δικαστήριο που δεν είχε κανένα πρόβλημα να δικάσει με κουκουλοφόρους τυφεκιοφόρους σε απόσταση αναπνοής από την έδρα, οι οποίοι κύκλωναν ασφυκτικά τον κατηγορούμενο και κοίταζαν απειλητικά το ακροατήριο. Κατά τα άλλα, η εισαγγελέας έκανε αναφορά και στη… δίκαιη δίκη! Θυμίζουμε μόνο ότι οι αστυνομικοί που βρίσκονται στις αίθουσες των δικαστηρίων απαγορεύεται να οπλοφορούν!

Ο Σπ. Φυτράκης ανέπτυξε διεξοδικά το αίτημα της αναβολής, αναφερόμενος στις δύο δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη στον Κορυδαλλό, στις οποίες ο ίδιος είναι υπερασπιστής του Χ. Χατζημιχελάκη και η Αν. Παπαρρούσου του Αλ. Μητρούσια. Με το γνωστό καυστικό του ύφος «χρωμάτισε» τις αναφορές του στις δύο αυτές δίκες με χαρακτηρισμούς που αφορούν την ουσία τους, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι στην πρώτη απ' αυτές εξετάζεται και το μισό κατηγορητήριο εναντίον του Τ. Θεοφίλου, ο οποίος από την Αντιτρομοκρατική παρουσιάζεται και ως μέλος της ΣΠΦ. Υπάρχει δηλαδή και πρόβλημα εκκρεμοδικίας, το οποίο ο συνήγορος επιφυλάχτηκε να θέσει σε δεύτερο χρόνο, αν το αίτημα της αναβολής απορριπτόταν. Διότι δεν μπορεί να γίνεται η δίκη της ΣΠΦ στον Κορυδαλλό, στην οποία «εμφανίζεται» και ο Θεοφίλου στο σενάριο της Αντιτρομοκρατικής, και ταυτόχρονα ο ίδιος να δικάζεται για την ίδια κατηγορία και στην υπόθεση για τη ληστεία της Πάρου. Τα λεχθέντα από το συνήγορο επιβεβαίωνε η παρουσία των  αντιτρομοκρατικάριων Χαρδαλιά (τμηματάρχης) και Μπαγατέλα (ασφαλίτης), δηλαδή αυτών που παρουσίασαν το σενάριο στη δίκη της ΣΠΦ, ως μαρτύρων και σ' αυτή τη δίκη (ήταν παρόντες στο ακροατήριο, όταν έγινε η ανάγνωση των ονομάτων των μαρτύρων του κατηγορητήριου).

Η εισαγγελέας της έδρας, αφού ζήτησε ορισμένες διευκρινίσεις από τον Σπ. Φυτράκη, επιχειρηματολόγησε υπέρ της αναβολής, δεδομένου ότι -όπως είπε- η υπόθεση είναι πρωτοείσακτη, φόβος παραγραφής ή λήξης της προσωρινής κράτησης του κατηγορούμενου δεν υπάρχει, ενώ υπάρχει πραγματική αδυναμία παρουσίας των συνηγόρων και δεν θα ήταν σωστό να διοριστούν άλλοι συνήγοροι στον κατηγορούμενο, πριν καν ξεκινήσει η δίκη. Η πολιτική αγωγή (εμφανίστηκαν πέντε δικηγόροι, εκπροσωπώντας την τράπεζα και συγγενείς του νεκρού) ζήτησε να υπάρξει μόνο ολιγοήμερη αναβολή, αλλά το δικαστήριο, μετά από διάλειμμα μισής ώρας περίπου, αποφάσισε να διακόψει για την πρώτη διαθέσιμη ημερομηνία (την πρότεινε η εισαγγελέας), που ήταν η 11η του προσεχούς Νοέμβρη.

«Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών» ήταν το σύνθημα με το οποίο αποχαιρέτισαν τον Τ. Θεοφίλου δεκάδες αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες που βρίσκονταν μέσα στη δικαστική αίθουσα, ενώ το ίδιο σύνθημα ακούστηκε και έξω από το κτίριο, όταν έφευγε η κλούβα με τον πολιτικό κρατούμενο. Ο ίδιος ο Τ. Θεοφίλου αποχαιρέτισε τους αλληλέγγυους μ' ένα πλατύ χαμόγελο, την ώρα που οι κουκουλοφόροι ΕΚΑΜίτες του περνούσαν τις χειροπέδες.
Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013