Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 | 17:42

ΕπικαιρότηταPointer

Το ψέμα και η συκοφαντία δεν θα περάσουν

Ν’ αφεθεί ελεύθερος ο απεργός πείνας Ελχαφέντ Χαντούσι

 Χθες, 24 Νοέμβρη, καταγγείλαμε την παράνομη μεταχείριση που έχουν από την Αστυνομία δυο μετανάστες, πρώην απεργοί πείνας της Υπατίας, γεγονός που τους οδήγησε να ξεκινήσουν και πάλι απεργία πείνας, ως κρατούμενοι αυτή τη φορά, ζητώντας να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους και να ανακληθούν οι παράνομες αποφάσεις απέλασης που έχουν εκδοθεί σε βάρος τους. Καταγγείλαμε, ακόμη, ότι υπάρχει γενικότερο σχέδιο απελάσεων πρώην απεργών πείνας της Υπατίας και της Θεσσαλονίκης (Αναλυτικά δείτε εδώ).

 Ο ένας από τους δύο μετανάστες απεργούς πείνας είναι ο Ελχαφέντ Χαντούσι, που κρατείται στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων από τις 14 Νοεμβρίου.
 
Λίγες ώρες μετά την καταγγελία αυτή και ενώ είχε ήδη υπάρξει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον στα Χανιά, σε διάφορα σάιτ και μπλογκ, είτε ρατσιστικά είτε κουτσομπολίστικα είτε ρέποντα στο ρατσισμό, δημοσιεύτηκε πανομοιότυπο σχόλιο, υπό τον τίτλο «Και άλλος μετανάστης της Υπατίας συνελήφθη για απόπειρα βιασμού και κάνει… απεργία πείνας (παλι) για να μην απελαθεί!». Σύμφωνα με το σχόλιο αυτό, ο μετανάστης «συνελήφθη κατηγορούμενος για απόπειρα βιασμού σε βάρος Χανιώτισσας στις Καλύβες Αποκορώνου».
 
Πρόκειται για κίνηση που προέρχεται από την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων και έχει σαν σκοπό να συκοφαντήσει τον συγκεκριμένο μετανάστη, εξάπτοντας ρατσιστικά αντανακλαστικά («έρχονται και θέλουν να βιάσουν τις γυναίκες μας!»). Η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων έχει συλλάβει τον συγκεκριμένο μετανάστη από τις 14 Νοέμβρη. Ομως, ουδεμία ανακοίνωση εκδόθηκε για τη σύλληψή του. Τόσο… σημαντικό γεγονός θεωρήθηκε αυτή η σύλληψη, που δεν εκδόθηκε ανακοίνωση, μολονότι ανακοινώσεις εκδίδονται για ήσσονος σημασίας θέματα.
 
Στην ιστοσελίδα του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, στο τμήμα που αφορά τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης (δες εδώ), από τις 14 Νοέμβρη μέχρι και τις 24 Νοέμβρη υπάρχουν 27 ανακοινώσεις που αφορούν σοβαρά, αλλά και ασήμαντα ζητήματα αστυνομικής δραστηριότητας. Είναι το αστυνομικό δελτίο, όπως λέμε. Για θέματα που αφορούν συλλήψεις αλλοδαπών υπάρχουν μόνο τρεις ανακοινώσεις: «16-11-2011: Εξάρθρωση επταμελούς ομάδας αλλοδαπών που διέπραττε κλοπές από δωμάτια ξενοδοχείων στον Άγιο Νικόλαο», «17-11-2011:Συνελήφθησαν εννέα (9) αλλοδαποί για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία, αρπαγή και παράνομη διακίνηση αλλοδαπών», «18-11-2011:Σύλληψη δύο αλλοδαπών για κλοπή και απείθεια στον Ανισσαρά Δήμου Χερσονήσου». Για ένα τόσο σοβαρό περιστατικό, όπως είναι η απόπειρα βιασμού –και μάλιστα Ελληνίδας από αλλοδαπό και δη πρώην απεργό πείνας της Υπατίας– θα εκδιδόταν αμέσως ανακοίνωση και μάλιστα διθυραμβικού τύπου (είναι γνωστά τα ρεβανσιστικά αισθήματα που τρέφει το ελληνικό κράτος προς τους συγκεκριμένους μετανάστες). Δεν εκδόθηκε ανακοίνωση, γιατί απλά δεν υπάρχει υλικό που να τη στηρίζει.
 
Οταν ο μετανάστης διεκδίκησε τα δικαιώματά του, υποβάλλοντας αίτηση θεραπείας μέσω της δικηγόρου Αννυς Παπαρρούσου, όταν άρχισε απεργία πείνας επειδή τα δικαιώματά του εξακολουθούν να παραβιάζονται, όταν στην υπόθεσή του άρχισε να δίνεται δημοσιότητα, επιλέχτηκε η παλιά μέθοδος του Γκεμπελισμού, μέσω κατευθυνόμενων ψεύτικων διαρροών. Αρχισαν να πετάνε λάσπη στον ανεμιστήρα, με την ελπίδα ότι... πες, πες, στο τέλος κάτι θα μείνει.

Αυτό μόνο η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων μπορούσε να το κάνει και αυτή το έκανε.
 
Ο Χαντούσι συνελήφθη το πρωί της 14ης Νοέμβρη στο σπίτι του, μετά από μηνυτήρια αναφορά Ελληνίδας, πολύ-πολύ γνωστής του. Παραπέμφθηκε αυθημερόν στον εισαγγελέα Χανίων, ο οποίος δεν τον παρέπεμψε στο Αυτόφωρο, αλλά τον άφησε ελεύθερο. Αντί, όμως, η Αστυνομία να τον αφήσει ελεύθερο, για να λύσει τις όποιες διαφορές του με την Ελληνίδα γνωστή του σε κάποιο δικαστήριο (ή και χωρίς να φτάσουν σε δικαστήριο), η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων έσπευσε να τον κρίνει αυτή ένοχο, αποφασίζοντας την απέλασή του. Παραβίασε έτσι το τεκμήριο αθωότητάς του και το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο. Παραβίασε δηλαδή στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματά του, κατοχυρωμένα και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και από το Ελληνικό Δίκαιο και από το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
 
Για να πετύχει αυτό της το στόχο, η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων ανέσυρε κάποιο «άκρως απόρρητο» έγγραφο, που έχει ημερομηνία της περιόδου που βρισκόταν σε εξέλιξη η απεργία πείνας των 300 μεταναστών. Δεν γνωρίζουμε τι αναφέρει αυτό το έγγραφο. Το πιθανότερο είναι να αναφέρεται γενικότερα στους 300 τότε απεργούς πείνας. Ομως, αυτό το έγγραφο δεν στάθηκε εμπόδιο για να δοθεί στον Χαντούσι, όπως σε όλους τους απεργούς πείνας της Υπατίας και της Θεσσαλονίκης, εξάμηνη αναβολή της απέλασης και ανανέωση αυτής της αναβολής για ένα ακόμη εξάμηνο (τον περασμένο Σεπτέμβρη). Πώς, λοιπόν, ανασύρεται τώρα και του δίνεται αναδρομική ισχύ;
 
Αν ο Χαντούσι αισθανόταν ένοχος για κάτι, δε θα καθόταν στο σπίτι του για να τον πιάσει η Αστυνομία. Αν ο Χαντούσι είχε και τον παραμικρό φόβο ότι μπορεί να καταδικαστεί από κάποιο ελληνικό δικαστήριο στο μέλλον, θα δεχόταν την πρόταση που με μεγάλη φορτικότητα και κατ’ επανάληψη του έκαναν αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, να υπογράψει ότι επιθυμεί να απελαθεί οικειοθελώς, για να γλιτώσει το δικαστήριο.
 
Ο Χαντούσι είναι βέβαιος για την αθωότητά του και για το ότι, αν ποτέ δικαστεί, θα κηρυχθεί αθώος. Ο Χαντούσι, μετά από 45 απεργίας πείνας, πέτυχε το ελάχιστο, όπως όλοι οι 300 της Υπατίας και της Θεσσαλονίκης. Πέτυχε να πάρει αναβολή της απέλασης, δηλαδή ένα έγγραφο που καθιστά νόμιμη την παραμονή του στην Ελλάδα (έστω και χωρίς τα δικαιώματα που έχουν οι κάτοχοι αδειών παραμονής). 
 
Επειδή, λοιπόν, τον πνίγει το δίκιο, επειδή δεν θέλει να πάει χαμένος ο αγώνας του ίδιου και των συντρόφων του, επειδή δεν θέλει να φέρει το στίγμα μιας ατιμωτικής απέλασης, επειδή δεν διέπραξε τίποτα το ατιμωτικό, επειδή παραβιάζονται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματά του, γι’ αυτό μπήκε ξανά στην περιπέτεια της απεργίας πείνας, διεκδικώντας το δίκιο του με το μόνο όπλο που του έχει απομείνει, την υγεία και τη ζωή του. Δεν ζητά τίποτα περισσότερο εκτός από την τήρηση της νομιμότητας.
 
Καλά θα κάνει, λοιπόν. η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, αντί να τροφοδοτεί ψεύτικα και συκοφαντικά δημοσιεύματα, να κάνει άμεσα σδεκτή την αίτηση θεραπείας που έχει υποβάλει, διά της συνηγόρου του, ο Χαντούσι, να ανακαλέσει τη διαπιστωτική πράξη απέλασής του και να τον αφήσει ελεύθερο.
 
Καλούμε τον Συνήγορο του Πολίτη να παρέμβει στην υπόθεση και να απαιτήσει την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Καλούμε τον νομικό κόσμο των Χανίων και τον Δικηγορικό Σύλλογο
της πόλης να κάνει αυτή την υπόθεση δική του, γιατί πρόκειται για κραυγαλέα παραβίαση στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.
 
Καλούμε όλους τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στον νεαρό μετανάστη, θύμα ρατσιστικής συμπεριφοράς εκ μέρους του ελληνικού κράτους. Μόνο η άμεση κοινωνική κινητοποίηση μπορεί να τον σώσει από τις δαγκάνες ενός ανάλγητου, ρατσιστικού και ρεβανσιστικού συστήματος.
 
Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011