Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 | 01:57
Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑPointer

46η συνεδρίαση

Δευτέρα, 16/5/05

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο εισαγγελέας παρέδωσε στο δικαστήριο έγγραφο του νυχτερινού σχολείου στο οποίο φοιτούσε η Κυριακίδου. Το οποίο βεβαίωνε ότι Κυριακίδου και Αμοιρίδης ήταν συμμαθητές την περίοδο 1983-85, ενώ ο Πουλλακίδας ουδέποτε φοίτησε σ’ αυτό το σχολείο. 
 
Ο Κανάς σχολίασε ότι και ο Πουλλακίδας ήταν γνωστός της Κυριακίδου και έκαναν παρέα συχνάζοντας σε ένα καφενεδάκι στην οδό Αιλιανού (απαρίθμησε τα ονόματα κάποιων συμμαθητών μελών εκείνης της παρέας, όπως τα έχει συγκρατήσει). Τέλος, υπέβαλε αίτημα κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης των Κυριακίδου-Αμοιρίδη-Πουλλακίδα.
 
Και όμως, μολονότι δεν είναι καθόλου δύσκολο να κάνει κανείς τους παραπάνω συλλογισμούς, το δικαστήριο έχει απορρίψει το αίτημα να κληθεί ως μάρτυρας ο Αμοιρίδης, ενώ στο νέο αίτημα Κανά επιφυλάχτηκε.
 
Το σενάριο τώρα δένει καλύτερα. Ο Πουλλακίδας παραδέχτηκε ότι συνυπηρέτησε με τον Αμοιρίδη και ότι συναντήθηκαν και σχετικά πρόσφατα στο ζαχαροπλαστείο «Χαρά», δίπλα σχεδόν στο σπίτι της Κυριακίδου. Ο Αμοιρίδης είναι αυτός που έχει πάρει παράσημο για «διείσδυση στον ΕΛΑ». Είναι, δηλαδή, αυτός, που έκανε την επαφή με την Κυριακίδου, με την οποία αποδεδειγμένα γνωρίζονταν (συμμαθητές). Ο Πουλλακίδας είναι αυτός στον οποίο κατέφυγε η Κυριακίδου για να καταγγείλει τον Κανά, ξεπερνώντας τουλάχιστον τρία αστυνομικά τμήματα που βρίσκονταν πιο κοντά στο σπίτι της. Ο Πουλλακίδας είναι αυτός που είχε αποκαλύψει στον τέως γαμπρό του εισαγγελέα Βερνάρδου, ότι από την Κυριακίδου γνώριζε πως ο Κανάς ήταν στον ΕΛΑ (το κατέθεσε ως μάρτυρας στο προηγούμενο δικαστήριο). Κατά τα άλλα, η Κυριακίδου προσήλθε… αυθορμήτως στον Διώτη, μια μέρα του Μάη του 2002!
 
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την κατάθεση μαρτύρων υπεράσπισης του Α. Κανά.
 
Ο Αν. Λιλής αναφέρθηκε στον αποτυχημένο γάμο του Κανά με την Κυριακίδου και στο ανηλεές κυνηγητό της Κυριακίδου, αναφέροντας πως πήγαινε στο καφενείο των Κιμωλίων στον Πειραιά και έγραφε πάνω στις ανακοινώσεις του συλλόγου απειλές κατά του Κανά. Ανέφερε ακόμη πως ο ίδιος γνώριζε πως ο Κανάς είχε γκαρσονιέρες πρώτα στην Πάτμου και μετά στην Αμορίου.
 
Ο Γ. Πασαμιχάλης, επιχειρηματίας από την Κίμωλο, αναφέρθηκε στη γνωριμία του παιδιόθεν με τον Κανά, στον άτυχο γάμο του με την Κυριακίδου και στη συμμαχία Βεντούρη-Κυριακίδου, επειδή και οι δύο έτρεφαν μίσος για τον Κανά. Ο ίδιος είπε πως γνώριζε την ύπαρξη του διαμερίσματος στην Πάτμου 51, επειδή κάποτε ο Κανάς τον είχε καλέσει να περάσει από εκεί. Του είχε πει μάλιστα ένα άλλο όνομα για να χτυπήσει το κουδούνι.
 
Ο Κ. Αλαμάνος κατέθεσε ότι αποκλείεται ο Κανάς να ήταν τρομοκράτης, γιατί ήταν αυτός που έξω από το σπίτι του έκαναν μπάνιο όλοι οι μεγάλοι, από τον Μπους μέχρι τον Λάτση, στους οποίους μάλιστα έδινε και λουλούδια. Οτι μαζί εκκλησιάζονταν κανονικά και κοινωνούσαν τη μεγάλη βδομάδα. Οτι ήταν ένας άνθρωπος που βοηθούσε όποιον είχε ανάγκη στο νησί. Δεν μπορεί, λοιπόν, να είναι όπως τον παρουσιάζουν. Ο άνθρωπος έμπλεξε με αυτή τη γυναίκα και είχε την ατυχία να βγει κοινοτάρχης και να τα βάλει με τον Βεντούρη. Αντίθετα με τον Κανά, την Κυριακίδου ποτέ δεν την είδε να πηγαίνει στην εκκλησία, ενώ ήταν ασεβής, δεν καθόταν στο σπίτι, έκανε μπάνιο τσίτσιδη μπροστά στα πεθερικά της κ.λπ.
 
Ο Νικ. Λιλής, επιχειρηματίας από τη Μύλο, αναφέρθηκε στην πολύχρονη γνωριμία του με τον Κανά, στη συνεργασία τους στη Μύλο, στο άγριο κυνηγητό του Κανά από την Κυριακίδου, στο ενδιαφέρον του για το νησί του, στον καλό του χαρακτήρα.
 
Αναφερόμενος σε ερωτήσεις του εισαγγελέα προς τους μάρτυρες, μήπως καμιά φορά ο Κανάς τους είχε δώσει «Αντιπληροφόρηση», ο Χρ. Τσιγαρίδας σε ιδιαίτερα έντονο ύφος στηλίτευσε αυτή την πρακτική, λέγοντας πως θεωρεί απαράδεκτο να υπονοεί ο εισαγγελέας πως όποιος –όποιος, όχι ο Κανάς- μοίραζε «Αντιπληροφόρηση» διέπραττε παράνομη πράξη και πρέπει να καταδικαστεί σε χίλια διακόσια χρόνια φυλακή.
Ο πρόεδρος προσπάθησε να δικαιολογήσει τον εισαγγελέα, λέγοντας ότι η ερώτηση μπορεί να έγινε και υπέρ του Κανά, όμως ο Τσιγαρίδας, στο ίδιο έντονο ύφος, είπε πως αυτό υπονοεί τη νοημοσύνη όλων.
Στο ίδιο θέμα τοποθετήθηκε αμέσως και ο Κ. Αγαπίου, στηλιτεύοντας επίσης έντονα αυτή την τακτική του εισαγγελέα. Σας λέω –κατέληξε- ότι προσωπικά υπήρξα θιασώτης, πελάτης, φίλαθλος, όπως θέλετε πείτε το της «Αντιπληροφόρησης». Σας παρακαλώ, λοιπόν, να μου πείτε αν αυτό είναι ενοχοποιητικό στοιχείο.
 
Ο Παντ. Καναβάρης, συνταξιούχος ναυτικός, κατέθεσε ότι ο Κανάς ήταν ένας καλός άνθρωπος, πήγαινε στην εκκλησία, πήγαινε στις βαπτίσεις, πήγαινε στα καφενεία, βοηθούσε όλους τους συμπολίτες τους, έκανε εράνους για να βοηθήσει κόσμο, κουβαλούσε με το αμάξι του τις ελιές των συμπατριωτών του κ.λπ.
 
Ο Εμμ. Χριστουλάκης, συνταξιούχος καρδιολόγος, κατέθεσε πως γνώρισε τον Κανά το 1993. Αναφέρθηκε στον πολύ καλό του χαρακτήρα, στην αγάπη που έτρεφε για την κόρη του και στην επιθετικότητα που αυτή επεδείκνυε απέναντί του, αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της Κυριακίδου, η οποία κάποια στιγμή είχε απειλήσει και τον ίδιο. 
Αναφέρθηκε και στις αλλοπρόσαλλες καταθέσεις της Κυριακίδου, που τον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι αναξιόπιστη. Πότε ξύπνησε μέσα της το πατριωτικό καθήκον; αναρωτήθηκε. Οταν πλησίαζε η έναρξη των ολυμπιακών αγώνων; Και γιατί τόσα χρόνια δεν έλεγε τίποτα και άφηνε την Ελλάδα να ματοκυλίεται από τους τρομοκράτες; 
Κατά τον μάρτυρα, ο Κανάς δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι τρομοκράτης, διότι είχε πολλές φορές αισθανθεί τον αποτροπιασμό του, όταν γινόταν γνωστές διάφορες ενέργειες την ευθύνη των οποίων αναλάμβανε η 17Ν ή άλλες οργανώσεις.
 
Ο Ι. Μουστάκας μίλησε για σκευωρία της Κυριακίδου και του Βεντούρη κατά του Κανά, επειδή και οι δυο έτρεφαν μίσος εναντίον τους. Ο Κανάς υποδέχονταν τον πρωθυπουργό, τον Μπους, όποιον ερχόταν από το εξωτερικό, τι τρομοκράτης να ήταν; Τρομοκράτες είναι αυτοί που είναι έξω.
 
Η σύζυγος του αδελφού του Κανά, Καλλιόπη Μαρκαντώνη, ανέφερε πως δεν γνώρισε την Κυριακίδου στην οικογένεια Κανά. Μόνο πληροφορήθηκε την ύπαρξή της και την περιπέτεια του κουνιάδου της μ’ αυτή. Τη γνώρισε αργότερα στην Κίμωλο και η εμπειρία της δεν ήταν η καλύτερη. Περιέγραψε μια ιστορία χρόνων γεμάτη ύβρεις και απειλές της Κυριακίδου προς τον Κανά και προς την ίδια τη μάρτυρα. Αναφέρθηκε σε έναν άγριο καυγά στη διάρκεια του οποίου η Κυριακίδου απειλούσε τον Κανά ότι θα πάει και θα πει πως είναι μέλος της 17Ν, πως οι γκαρσονιέρες που έχει για να πηδάει τις γκόμενες είναι γιάφκες και πως θα τη βοηθήσει ο φίλος της ο Βασιλάκης ο μπάτσος. Η μάρτυρας κατέθεσε πως και αυτή και ο σύζυγός γνώριζαν τις γκαρσονιέρες του Κανά και στην Πάτμου και την Αμορίου.
 
Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η κατάθεση του αδελφού του Κανά, Μανούσου, που επίσης κατέθεσε ότι γνώριζε και είχε επισκεφτεί τη γκαρσονιέρα στην Πάτμου, καθώς και της αδερφής του Μοσχούλας, η οποία περιέγραψε πολλά επεισόδια από το λυσσαλέο κυνηγητό που υπέστη ο Κανάς από την Κυριακίδου. Σημειώνουμε την εύστοχη ερώτηση της εφέτη Μ. Χυτήρογλου προς τη Μοσχούλα Κανά, αν ποτέ ο αδερφός της της έκανε λόγο για οργανώσεις, επειδή –όπως είπε η δικαστής- θα ήταν πιο λογικό να προσπαθήσει ο Κανάς να προσηλυτίσει κάποιο από τα αδέρφια του. Η απάντηση της μάρτυρα ήταν αρνητική. Ο Κανάς –είπε- ήταν πάντοτε δημοκρατικό άνθρωπος και δεν έκρυβε τις αντιλήψεις του, όμως, η οικογένειά τους έμαθε για τον ΕΛΑ και συνειδητοποίησε σε τι πάνε να τον μπλέξουν λίγο πριν τη σύλληψή του.
 
Κατά τα άλλα, η Μοσχούλα Κανά ανέφερε ότι ο αδελφός της είναι ιδιαίτερα ευσεβής άνθρωπος και προς επίρρωση των ισχυρισμών της ανέφερε στο δικαστήριο ότι ο ίδιος ο Κανάς πήγε στο Αγιο Ορος την εικόνα της Κιμώλιας αγίας Μεθοδίας, ενώ κατέθεσε στο δικαστήριο το κείμενο της ομιλίας που είχε εκφωνήσει. μιας ομιλίας με έντονη θρησκευτική φόρτιση.
Δευτέρα 16 Μαΐου 2005