Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 | 04:04
Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑPointer

25η συνεδρίαση

Τετάρτη, 30/3/05

Χάσαμε τον Κορωναίο, στοπ. Εξαφανίστηκε ο τύπος και δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο. Δεν έστειλε καμιά ειδοποίηση ή κάποιον άνθρωπο. Ετσι, το δικαστήριο αναγκάστηκε να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή του τη Δευτέρα 4 Απρίλη. Ετσι, η διαδικασία συνεχίστηκε με τους υπόλοιπους μάρτυρες.
 
Η Σ. Αλυσανδράκη ήταν στο λεωφορείο που χτυπήθηκε και λαγοκοιμόταν. Δεν είδε τίποτα το άξιο λόγου. Θυμάται καλά, όμως, ότι έξω ήταν ακόμα σκοτάδι και δεν μπορούσες να δεις καλά. Εχει αξία αυτό, ενόψει των ισχυρισμών του Κορωναίου. 
Το ίδιο πιστοποίησε και ο επόμενος μάρτυρας, ο αστυνομικός Α. Σιάχαλος. Εξω ήταν ακόμα σκοτάδι. Τον Κορωναίο δεν θυμάται να τον είδε εκεί, να βοηθάει στη μεταφορά των τραυματιών.
 
Ετσι φτάσαμε στη «λύση του δράματος». «Από μηχανής θεοί» δυο αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής. Για πρώτη φορά στις τρεις τρομο-δίκες που έχουν γίνει ως τώρα εμφανίζονται και καταθέτουν «αντιτρομοκρατικάριοι». Και από ένα παράξενο παιχνίδι της τύχης καταθέτουν ουσιαστικά ως μάρτυρες υπεράσπισης. Ηταν αναγκασμένοι να το κάνουν, προκειμένου να υποστηρίξουν το κύρος της υπηρεσίας τους από μάρτυρες τύπου Κορωναίου. Θέλουν σοβαρά πράγματα και όχι αστειότητες.
 
Ο αστυνόμος Β’ Δημήτριος Δάβαλος «τελείωσε» τον Κορωναίο, καταθέτοντας πολύ πιο αναλυτικά σε σχέση με την κατάθεσή του στον ανακριτή Ζερβομπεάκο και την κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή του με τον Κορωναίο. 
Ιδού ευθύς εξαρχής τρία χοντρά ψέματα του Κορωναίου, που αποκάλυψε ο Δάβαλος. Σ’ αυτούς δήλωσε ελαιοχρωματιστής και όχι μαρμαράς. Δήλωσε ότι έχει αυτοκίνητο και όχι μηχανάκι. Δήλωσε ότι πριν το συμβάν έβαζε βενζίνη στο αυτοκίνητο και όχι στο μηχανάκι και επίσης δεν τους είπε ότι πήγαινε κάθε μέρα και έπινε καφέ με τον βενζινά.
Υστερα απ’ αυτά, το δικαστήριο ή θα πρέπει να καθίσει τον Κορωναίο στο σκαμνί για ψευδομαρτυρία ή θα πρέπει να διατάξει την εξέτασή του σε κρατικό ψυχιατρείο.
 
Ο Δάβαλος κατέθεσε ότι περί τα μέσα Δεκέμβρη του 2002 άρχισαν να καλούν για άτυπη (προφορική) εξέταση τους μάρτυρες από τις διάφορες ενέργειες του ΕΛΑ, μήπως και βγάλουν τίποτα. Φώναξαν και τον Κορωναίο που δεν τους είπε τίποτα καινούργιο. Τους είπε ότι έβαζε βενζίνη στο αυτοκίνητο (εκεί τον διέκοψε ο πρόεδρος και τον ρώτησε αν είναι σίγουρος και ο ασφαλίτης απάντησε κατηγορηματικά ότι θυμάται πολύ καλά) και είδε δυο άτομα. Το ένα ήταν μεγαλύτερο στην ηλικία και έβγαλε από το τσαντάκι κάτι σαν τηλεχειριστήριο, το πάτησε και έγινε η έκρηξη. Οταν του επισήμαναν ότι προανακριτικά δεν έχει πει τέτοια πράγματα, τους απάντησε ότι δεν θυμόταν αν τα είχε πει. 
Για το δεύτερο άτομο τους είπε ότι τα μαλλιά του έμοιαζαν σαν του Σάββα Ξηρού. Του έδειξαν φωτογραφίες και όταν έφτασαν στον Σερίφη τους είπε αυθόρμητα ότι αυτόν τον γνωρίζει, επειδή τον έβλεπε συνέχεια στην τηλεόραση. Τον ρώτησαν αν τον συνδέει με κάποιο από τα δυο άτομα και τους απάντησε αρνητικά.
Το σημείο αυτό είναι το πιο αξιόλογο και η Εδρα επέμενε με ερωτήσεις, γιατί μέχρι τώρα το θέμα έμπαινε αρνητικά. Δηλαδή, ότι απλά ο Κορωναίος δεν τους είχε πει τίποτα σε βάρος του Σερίφη. Τώρα, όμως, ο Δάβαλος ήταν κατηγορηματικότατος απαντώντας σε αρκετές σχετικές ερωτήσεις: Ναι, τον ρωτήσαμε ειδικά για τον Σερίφη, αν τον συσχετίζει με τα δυο άτομα που αναφέρει, και απάντησε αρνητικά. Μόνο από την τηλεόραση τον γνωρίζει.
 
Κατά τα άλλα: Ο Κορωναίος δεν έδειξε να φοβάται κάτι ή να θέλει να κρύψει κάτι. Αλλωστε, οι καταγγελίες του για απειλητικά τηλεφωνήματα είναι μεταγενέστερες από το κάλεσμά του στην Αντιτρομοκρατική. Δεν θεώρησαν αξιόπιστο αυτό το άτομο, γιατί από τις καταθέσεις του προέκυπταν μεγάλες αντιφάσεις. Το συμβάν έγινε στις 6:30 το πρωί και αυτός παρουσιάστηκε αυθόρμητα στο Α.Τ. περισσού στις 16:30 το απόγευμα, λέγοντας ότι το έμαθα από τις μεσημεριανές ειδήσεις. Αν κάτι είχε δει και δεν το κατέγραψαν στην πρώτη κατάθεσή του, επί 10 χρόνια κάπου θα είχε πάει να τα πει. Εκτιμά ότι αληθινή είναι η πρώτη κατάθεσή του. «Το ένιωσε, πήγε και το είπε», είπε χαρακτηριστικά ο Δάβαλος. Κρίση για την ψυχική και διανοητική κατάσταση του Κορωναίου αρνήθηκε να κάνει και έμεινε μόνο στην κρίση του περί αναξιοπιστίας του Κορωναίου, δηλώνοντας ότι έχει ερωτηματικά για τα κίνητρα και τη συμπεριφορά του.
 
Η παρουσία αξιωματικού της Αντιτρομοκρατικής στο δικαστήριο έδωσε την ευκαιρία και σε άλλους συνηγόρους υπεράσπισης να θέσουν ερωτήσεις για την υπόθεση του ΕΛΑ. Για παράδειγμα, ο Αρης Κωνσταντάκης ρώτησε γιατί δεν πήραν αποτυπώματα ούτε έψαξαν το σπίτι της Κυριακίδου, όπως έκαναν για όλους τους άλλους που φέρονται ως μέλη του ΕΛΑ και γιατί η υπηρεσία του δεν έστειλε στο δικαστήριο τα στοιχεία που είχε για την ταυτότητα του «Τζορτζ». Πλην όμως, ο Δάβαλος ξεκαθάρισε ότι έχει διατελέσει προανακριτικός υπάλληλος στην υπόθεση του ΕΛΑ και δεν μπορεί να καταθέσει.
Ακαρπη ήταν και η ανάλογη προσπάθεια του Κ. Αγαπίου. Η Αντιτρομοκρατική έχει φροντίσει να βάλει τα στελέχη της να κάνουν προανακριτικές πράξεις, για να μη μπορεί κανείς να τους καλέσει ως μάρτυρες στο δικαστήριο και να μένει εντελώς στο απυρόβλητο η συγκεκριμένη σκοτεινή υπηρεσία. Για την κατηγορία κατά Σερίφη μπόρεσαν να καταθέσουν, επειδή ο Κορωναίος εξετάστηκε απ’ αυτούς άτυπα και όχι στο πλαίσιο προανάκρισης ή προκαταρκτικής εξέτασης.
 
Ο Αγαπίου, πάντως, έκανε μια πολύ εύστοχη παρέμβαση. Δεδομένου ότι στη δικογραφία δεν υπάρχει κατάθεση του βενζινά, ο δε Δάβαλος διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος δεν κάλεσε τον βενζινά να καταθέσει, για να διερευνήσει, βρε αδερφέ την αξιοπιστία του Κορωναίου, το πιθανότερο είναι ότι το βενζινάδικο ήταν κλειστό. Πράγματι, αν το ύποπτο αυτοκίνητο που ανέφερε ο Κορωναίος, στεκόταν μπροστά στο βενζινάδικο, ο πρώτος που θα καλούνταν για ανάκριση, και τότε και τώρα, θα ήταν ο βενζινάς, που θα είχε δει για περισσότερη ώρα το αυτοκίνητο.
 
Μια εύστοχη ερώτηση έκανε και ο Κανάς. Ρώτησε τον Δάβαλο αν στην άτυπη εξέταση που έκανε στον Κορωναίο του έδειξαν και δική του φωτογραφία. Ο ασφαλίτης, όμως, απάντησε ότι δεν θυμόταν. Ηταν καλά προετοιμασμένος και «ντριπλάρισε» την ερώτηση μ’ αυτόν τον τρόπο.
 
Ο Γ. Σερίφης ρώτησε τον Δάβαλο αν ενδιαφέρθηκε η υπηρεσία του να μάθει πού ήταν ο ίδιος (ο Σερίφης) εκείνη τη μέρα. Γιατί μπορεί αυτός να θεώρησε τον Κορωναίο αναξιόπιστο, όμως ο Σερίφης είναι και πάλι κατηγορούμενος. Ο πρόεδρος παρατήρησε ότι δεν τον παρέπεμψε ο Δάβαλος, αλλά ο Σερίφης δεν μάσησε. Ξέρω καλά ποιος με παρέπεμψε –είπε- αλλά δεν μπορεί να με σέρνετε από τρομοδίκη σε τρομοδίκη και να μου λέτε «έλα Σερίφη και πες μας που ήσουν». Αυτοί είχαν υποχρέωση να ψάξουν, να μάθουν που ήμουνα εκείνη τη μέρα και να στείλουν τα στοιχεία στον ανακριτή.
 
Η συνεδρίαση διακόπηκε στις 12 το μεσημέρι, λόγω στάσης εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων.
Τετάρτη 30 Μαρτίου 2005