Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 | 18:03
Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑPointer

24η συνεδρίαση

Τρίτη, 29/3/05

Η καλή (ή κακή) μέρα φαίνεται από το πρωί. Καλή ή κακή, ανάλογα με το «στρατόπεδο» που βρίσκεσαι, με τη σκοπιά που βλέπεις τα πράγματα. Από την είσοδο ακόμα στους χώρους του τρομοδικείου καταλαβαίνεις ότι κάτι έχει αλλάξει. Μπάτσοι και ασφαλίτες διακατέχονται από εκνευρισμό. Τα μέτρα ασφάλειας αυξημένα. Καυγαδίζουμε άγρια με δυο ασφαλίτες στην είσοδο προς τη δικαστική αίθουσα. Αν δεν παρενέβαινε ο επικεφαλής ασφάλειας να τους μαζέψει, θα ερχόμασταν στα χέρια. Εφεραν επίτηδες νέους, που δεν μας γνωρίζουν, για να τσαμπουκαλεύονται. 
Σε λίγο νέο επεισόδιο: δεν επιτρέπουν σε συνάδελφο της «Ελευθεροτυπίας» να έχει μαζί του το laptop που το κουβαλάει πάντοτε στο δικαστήριο, χωρίς ποτέ να έχει υπάρξει πρόβλημα.
 
Στον προθάλαμο πέφτουμε πάνω στον Κορωναίο. Φουτεράκι λευκό, τζιν παντελόνι, το μαλλί πιασμένο κοτσίδα, μιλάει με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Δάβαλο και Αρναουτίδη. Τον παρατηρούμε. Δείχνει άνετος, αλλά τα μάτια του παίζουν συνεχώς. Βγαίνει έξω και τηλεφωνεί από το κινητό: «Σε κάνα μισάωρο θα έχω τελειώσει»! Ετσι νομίζει ή προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του ότι δεν τρέχει τίποτα;
 
Η διαδικασία ξεκινά με απούσα και πάλι την πολιτική αγωγή (Αλ. Κατσαντώνης), μολονότι έχει ενημερωθεί ότι θα καταθέσει ο Κορωναίος. 
Πρώτος μάρτυρας ο Π. Οικονόμου που είχε τραυματιστεί κατά την έκρηξη στον Περισσό. Δεν γνωρίζει τίποτα, δεν γνωρίζει τον Σερίφη, δεν ασχολήθηκε με την ενδεχόμενη εμπλοκή του, δεν ρώτησε συναδέλφους του να μάθει, δεν προσπάθησε να συλλέξει στοιχεία ή να προσεγγίσει τον Κορωναίο για να μάθει.
Ιδια εικόνα και από τον επόμενο μάρτυρα Ν. Πολύμερο. Δεν είδε τίποτα το ύποπτο, δεν γνωρίζει τίποτα, δεν έχει ιδέα για τον Σερίφη, πέρα απ’ αυτά που διάβασε στις εφημερίδες. Εκανε παράσταση πολιτικής αγωγής χωρίς να έχει κάποιο στοιχείο σε βάρος του Γ. Σερίφη, αλλά… αν κριθεί ένοχος, επιθυμεί την αποζημίωσή του για ηθική βλάβη. Για την απουσία του συνηγόρου του, που επισημαίνεται από την έδρα, δεν έχει καμιά εξήγηση. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας είχε περπατήσει από το σταθμό του Περισσού μέχρι το σημείο που έκανε στάση το υπηρεσιακό λεωφορείο και απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης ήταν κατηγορηματικός, ότι στη συγκεκριμένη διαδρομή δεν είδε κάτι το ύποπτο ούτε συνάντησε κάποιον πολίτη να περιμένει εκεί. Εχει σημασία αυτή η λεπτομέρεια, ενόψει των όψιμων ισχυρισμών Κορωναίου.
 
Και έφτασε η στιγμή που όλοι περιμέναμε. Κορωναίος Ανδρέας, του Νικολάου και της Σταυρούλας, γεννηθείς στην Κωνσταντινούπολη, κάτοικος Περισσού, ετών 54. 
Ο πρόεδρος παρατηρεί ότι δύο φορές έχει δηλώσει άλλη ημερομηνία γέννησης. Νέα εμπλοκή με το όνομα της μητέρας του. Παναγιώτα γράφουν τα χαρτιά, Σταυρούλα δήλωσε αυτός. Ο πρόεδρος ζητά να φέρουν από την είσοδο την ταυτότητά του και τον ξαναρωτά την ηλικία του. «Δεν θέλω να λέω την πραγματικότητα –απαντά- γιατί φοβάμαι πολύ. Με έχουν απειλήσει, μου έχουν κάψει το αυτοκίνητο, μπορεί να έχω δυο αστυνομικούς να με φυλάνε, αλλά μπορεί να με βρουν σε κανέναν υπόνομο. Γι’ αυτό δεν θέλω να λέω ούτε τη διεύθυνσή μου ούτε την ηλικία μου»!!!
 
Ο πρόεδρος του ζητά να πει τι είδε, αλλά επειδή ο λόγος του είναι παραληρηματικός αρχίζει να τον εξετάζει με ερωτήσεις. Λέει ότι τις προηγούμενες μέρες, Σάββατο και Κυριακή (το συμβάν έγινε Δευτέρα), στην οδό Χαράς, κινούμενος με το μηχανάκι του, είδε μια BMW, ίσως μαύρου χρώματος, με βελγικές πινακίδες και γι’ αυτό την πρόσεξε. Ηταν μέσα τρία άτομα και δεν αναγνώρισε κανέναν απ’ αυτούς. Ο πρόεδρος του θυμίζει ότι στην πρώτη προανακριτική του κατάθεση λέει ότι πήγε προς το αυτοκίνητο και είδε δυο άτομα, αλλά έξω από το αυτοκίνητο! 
Η υπεράσπιση (Κούρτοβικ, Βαγιανού) παρεμβαίνει και ζητά από τον πρόεδρο να αφήσει τον μάρτυρα να ολοκληρώσει την αφήγησή του και να μην του επισημαίνει την κάθε του αντίφαση, όμως ο πρόεδρος δηλώνει ότι θα συνεχίσει έτσι. 
Τότε ο Κορωναίος θυμάται ότι πριν τέσσερα χρόνια έχει περάσει και ένα εγκεφαλικό και δεν θυμάται καλά!!! Ο πρόεδρος του ζητά να του περιγράψει τα συμπτώματα του εγκεφαλικού και αυτός ισχυρίζεται ότι δεν τον έχει επηρεάσει, γιατί μπορεί να ήταν και ελαφρύ!!!
 
Εχουμε και λέμε, λοιπόν. Το Σάββατο είδε την BMW με τρία άτομα μέσα. Την Κυριακή είδε το ίδιο αυτοκίνητο με ένα άτομο, αλλά δεν θυμάται αν ήταν μέσα ή έξω. Ο πρόεδρος του υπενθυμίζει ότι στην κατάθεσή του λέει «τα άτομα» και συμφωνούν ότι αυτά που έλεγε τότε είναι πιο αξιόπιστα, γιατί τώρα μπορεί και να μη θυμάται καλά.
Επόμενη ερώτηση πού ήταν το αυτοκίνητο. Στο βενζινάδικο, απαντά ο Κορωναίος. Εδώ λέτε –σημειώνει ο πρόεδρος αναφερόμενος στην κατάθεσή του- άλλο σημείο, πολύ μακριά από το βενζινάδικο. Του επισημαίνει επίσης, ότι στην κατάθεσή του λέει ότι και την Κυριακή αναγνώρισε το αυτοκίνητο και τα άτομα, ότι ήταν τα ίδια δηλαδή! «Νομίζω ότι μιλήσαμε λίγο», επανέρχεται ο Κορωναίος. «Τους ρώτησα αν είναι από το Βέλγιο, επειδή είχα εργαστεί εκεί 4,5 χρόνια». Ο πρόεδρος του υπενθυμίζει ότι στην κατάθεσή του είπε ότι, επειδή δεν του έδωσαν καμιά σημασία, έφυγε και πάλι.
 
Και φτάνουμε στη Δευτέρα. Τότε, λοιπόν, είδε έναν άνθρωπο με μια τσάντα. Οι άλλοι ήταν μέσα στο αυτοκίνητο. Πού ήταν το αυτοκίνητο; Στο ίδιο σημείο. Μέχρι τώρα μας έχετε πει δυο διαφορετικά σημεία, παρατηρεί ο πρόεδρος. Καλά, μπορεί να ήταν λίγο παρακάτω, απαντά ο Κορωναίος! 
Το σημερινό σενάριο είναι το εξής: Πήγαινε κάθε μέρα και έπινε καφεδάκι με τον βενζινά και καθώς έφευγε είδε ένα άτομο έξω από το αυτοκίνητο και τα άλλα δύο άτομα ήταν μάλλον μέσα στο αυτοκίνητο. Φορούσε γυαλιά μαύρα και είχε ένα κρεμαστό τσαντάκι. Είχε μαύρα μαλλιά όρθια, μεγάλα, λίγο σγουρά, αλλά και ίσια (!), κοντός, λίγο πιο κοντός από μένα, είκοσι πόντους πιο κοντός (20 πόντους δεν είναι λίγο, παρατηρεί ο πρόεδρος), μπορεί να ήταν πέντε, δέκα πόντους, μπορεί να φόραγε και τακούνια (!!!), τ’ αυτιά του ήταν λίγο περίεργα, πιο μεγάλα (χαχανίζει).
Μουστάκι είχε; ρωτάει ο πρόεδρος. Ναι είχε, απαντά ασμένως. Κρατούσε και μια εφημερίδα, μπορεί και ναι, μπορεί και όχι. Κρατούσε κάτι σαν κινητό; ρωτάει ο πρόεδρος. Οχι –απαντά- δεν θυμάμαι τέτοιο πράγμα, απλά έβγαλε κάτι από το τσαντάκι και αμέσως έγινε η έκρηξη. Είστε σίγουρος; ρωτά ο πρόεδρος. Ε, βέβαια, τι να σας πω τώρα, δεν μπορώ να πω και όλη την αλήθεια γιατί φοβάμαι, πώς θα κυκλοφορήσω, είμαι ελεύθερος επαγγελματίας!!!
Ο εισαγγελέας προσφέρεται να κοιτάξει το νόμο για να του προσφερθεί προστασία!!!
Η υπεράσπιση εξεγείρεται με την κακοστημένη παράσταση. Ο πρόεδρος κάνει διάλειμμα.
 
Στο διάλειμμα καταφτάνει και ο Κατσαντώνης, ενώ με την επανέναρξη της διαδικασίας ο εισαγγελέας ανακοινώνει ότι επικοινώνησε με την Αντιτρομοκρατική και του είπαν ότι ήταν επιλογή του Κορωναίου να μη ζητήσει προστασία και ότι μπορεί, αν θέλει, να πάει στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, να βρει τον προϊστάμενο της Αντιτρομοκρατικής και να ζητήσει προστασία, εκθέτοντας και τους λόγους.
 
Και φτάνουμε στην κρίσιμη ερώτηση. Στην πρώτη σας κατάθεση δεν συνδέετε την ύπαρξη του κινητού με την έκρηξη. Γιατί; Απάντηση: Δεν με ρωτήσανε. Ερώτηση: Εσείς είδατε ένα συγκλονιστικό γεγονός και δεν αναφέρατε ένα τόσο σημαντικό πράγμα; Απάντηση: Δεν θυμάμαι, δεν το είπα.
 
Αλλο κρίσιμο θέμα: Επιμένετε ότι ήσασταν παρών στην έκρηξη; Απάντηση: Επιμένω. Ερώτηση: Τότε γιατί είπατε ότι το μάθατε από την τηλεόραση; Απάντηση: Αυτή είναι η πρώτη κατάθεση, η παλιά. Μετά που είδα αυτό το άτομο στην τηλεόραση και το αναγνώρισα, μου έδειξαν πολλές φωτογραφίες και το αναγνώρισα. Ερώτηση: Την αρχική σας κατάθεση τη θυμόσαστε; Λέτε αυτά και αυτά και καταλήγετε ότι για το συμβάν έμαθα από τις ειδήσεις από την τηλεόραση. Λέτε ότι είχατε περάσει και είχατε δει κάποια πράγματα που εκ των υστέρων τα αξιολογήσατε, αλλά για την έκρηξη μάθατε από την τηλεόραση. 
Απάντηση: Μόλις έγινε η έκρηξη, έβγαλα εγώ κάποιον κύριο και μετά έφυγα και μετά έμαθα όλα τα γεγονότα.
Ερώτηση: Αφού ήσασταν μπροστά, γιατί δεν το είπατε, ασήμαντο ήταν; 
Απάντηση: Εχετε δίκιο. 
Ερώτηση: Οχι μόνο δεν το αναφέρετε, αλλά αναφέρετε άλλη πηγή πληροφόρησης, την τηλεόραση. Πείτε αν τη μια φορά λέτε αλήθεια και την άλλη ψέματα.
Απάντηση: Ψέματα δεν λέω. Δεν ξέρω τι να σας πω. Εγώ είδα αυτό το άτομο, θέλετε το πιστεύετε, θέλετε όχι.
Πρόεδρος: Οφείλω να σας πω ότι δεν μας δίνετε μια ικανοποιητική εξήγηση.
 
Το κλου ακολουθεί αμέσως μετά. Ο πρόεδρος του ζητά να αναγνωρίσει το πρόσωπο που λέει ότι είδε. Εγώ αναγνώρισα τον Σερίφη, απαντά. Ποιος είναι ο Σερίφης, γυρίστε να δείτε, επιμένει ο πρόεδρος. Ηταν κρυμμένος κάπου εκεί απαντά, δείχνοντας στα πίσω έδρανα των συνηγόρων υπεράσπισης, ενώ ο Γ. Σερίφης τον κοιτάζει από τις θέσεις των κατηγορούμενων!!! 
Λογικό ήταν να εκραγεί ο Γ. Σερίφης και να απευθυνθεί οργισμένος στο δικαστήριο: Με τέτοιους πάτε να βγάλετε καταδίκες.
Ο Κορωναίος «τα παίρνει» κι αρχίζει να βρίζει πότε τον Σερίφη και πότε τον Τσιγαρίδα που κάτι του πέταξε (δεν ακούστηκε από τα μικρόφωνα).
 
Επόμενο θέμα. Ναι, αναγνώρισα τον Σερίφη στην Ασφάλεια, επιμένει ο Κορωναίος. 
Πρόεδρος: Αν έρθουν οι αστυνομικοί, θα σας επιβεβαιώσουν; 
Κορωναίος: Εδώ είναι, έξω είναι, φωνάξτε τους. Μου έδειξαν πολλές φωτογραφίες και τους είπα αυτός είναι. 
Πρόεδρος: Στον κ. Ζερβομπεάκο, δεν λέτε ότι ήσασταν παρών στο συμβάν, αν και ταυτοποιείτε τον Γιάννη Σερίφη. 
Κορωναίος: Εχω πάει και άλλη φορά, το είπα την επόμενη. 
Πρόεδρος: Γιατί δεν το είπατε; Κορωναίος: Γιατί δεν ήθελα να το πω, έχω προβλήματα, φοβάμαι.
Και αρχίζει η ιστορία ότι την παραμονή των εκλογών πήγαν να του κάψουν το αυτοκίνητο, αλλά πρόλαβε και δεν του το έκαψαν. Οτι τον απειλούν από τότε που κατέθεσε στο προηγούμενο δικαστήριο. (Ας σημειωθεί ότι τα ίδια ακριβώς είχε πει και στο προηγούμενο δικαστήριο, άρα λέει ψέματα ότι όλα άρχισαν μετά την προηγούμενη κατάθεσή του).
Συνεχίζει το παραμύθι. Μου έσπασαν το παρπρίζ, όχι το πορτ μπαγκάζ, και μου έβαλαν μια γεμιστήρα με σφαίρες (στο προηγούμενο δικαστήριο είχε πει ότι του άφησαν ένα σακουλάκι με 100 σφαίρες στο λάστιχο), μου έσπασαν το παρπρίζ και εδώ, που είχα αφήσει το αυτοκίνητο στη γωνία. Και η κατάληξη: «Δεν αντέχω άλλο, θέλω να φύγω και να έρθω μια άλλη μέρα»!!! 
Εισαγγελέας: Γιατί δεν κάνατε μήνυση; Γιατί δεν ζητήσατε προστασία, αφού σίγουρα σας το είπαν στην Ασφάλεια;
Κορωναίος: Μου είπαν να κάνω μια αίτηση, αλλά μου λένε ότι δεν έχουν άτομα.
Εισαγγελέας: Κάνε εσύ την αίτηση.
Κορωναίος: Θα την κάνω σήμερα!!!
 
Ο εισαγγελέας χαρακτηρίζει ανακολουθίες («για να μη χρησιμοποιήσω βαρύτερες λέξεις», συμπληρώνει) τις διαδοχικές του καταθέσεις και αρχίζει τον ίδιο κύκλο ερωτήσεων με τον πρόεδρο, επιμένοντας γιατί δεν λέει τίποτα στην πρώτη κατάθεσή του.
Κορωναίος: Δεν το είπα, εντάξει! 
Ο εισαγγελέας ρωτάει για την απόκλιση στην ηλικία, που είναι πλέον των 20 ετών.
Κορωναίος: Και εγώ είμαι 60, φαίνομαι για 60; 
Εισαγγελέας: Στην Ασφάλεια σας έδειξαν και τον κατηγορούμενο;
Κορωναίος: Δεν θυμάμαι. 
Εισαγγελέας: Δεν είπατε, να αυτός είναι ο Σερίφης που έβαλε τη βόμπα. Τότε δεν ήσασταν υπό το καθεστώς απειλών. Το λέει ο κ. Δάβαλος που θα έρθει σε λίγο. Γιατί δεν είπατε, να αυτός είναι ο δράστης; 
Κορωναίος: Τι να σας πω τώρα, δεν ξέρω. Δεν μπορώ να πω τίποτα. Δεν το είπα, τι να σας πω. Δεν αισθάνομαι καλά, δεν μπορώ άλλο, τα λέμε μια άλλη φορά, πρέπει να πάω στο γιατρό. Πριν 20 μέρες πήγα με πνευμονία στο νοσοκομείο!!!
Πρόεδρος: Πρώτα θα ολοκληρώσετε την κατάθεσή σας. 
Κορωναίος: Εχω ένα πόνο εδώ στο στήθος, στην καρδιά.
Πρόεδρος: Παρακαλώ, να οδηγηθεί στο ασθενοφόρο και να γίνει πλήρης έλεγχος. Εν ανάγκη να τον πάνε στο νοσοκομείο. 
Κορωναίος: Δεν μπορώ άλλο, εγώ θέλω να πάω σπίτι μου, καλέστε με την άλλη βδομάδα, να είμαι ήρεμος. 
Πρόεδρος: Παρακαλώ να οδηγηθεί τώρα για εξέταση. Διακόπτουμε για μισή ώρα!!!
 
Με την επανέναρξη της διαδικασίας, ο γιατρός της κινητής μονάδας του ΕΚΑΒ (ειδικός παθολόγος) κατέθεσε ότι δεν διαπίστωσε στον Κορωναίο τίποτα που να τον κάνει να ανησυχεί, αλλά ο ίδιος υποκειμενικά δηλώνει ότι δεν αισθάνεται καλά. Ο ίδιος ο Κορωναίος δήλωσε ότι θέλει να πάει στο σπίτι του να ηρεμήσει και να έρθει μια άλλη μέρα, όταν όμως ο εισαγγελέας τον ρώτησε αν θα μπορέσει αύριο, απάντησε ότι δεν ξέρει. 
Ο Σ. Φυτράκης ζήτησε να καταθέσει ο γιατρός ενόρκως και αυτός επανέλαβε ότι η εκτίμησή του είναι ότι ο μάρτυρας μπορεί να συνεχίσει, αλλά επειδή ο ίδιος δηλώνει αδυναμία, ίσως να ήταν καλύτερα να καταθέσει αύριο. Στα ερωτήματα του Σ. Φυτράκη απάντησε ότι παθολογικώς δεν έχει τίποτα, ψυχολογικώς δεν μπορεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη να κάνει πλήρη προσέγγιση. Πρόβλημα ψυχολογικό που να μπορεί να τυποποιηθεί ιατρικώς δεν έχει διαγνωστεί. Μόνο μιλώντας σε ανθρώπινη βάση λέει ότι θα ήταν καλύτερα να συνεχίσει αύριο, για να μην υπάρξει στρεσάρισμα, επειδή έχει χρόνιο στεφανιαίο πρόβλημα. Πάντως, αυτό το χρόνιο πρόβλημα δεν επηρεάζει την πνευματική του διαύγεια.
 
Το δικαστήριο τελικά αποφάσισε να διακόψει για την επόμενη μέρα και να συνεχίσει με τον Κορωναίο.
 
Υ.Γ. Για το ποιον του Κορωναίου δεσ' τε επίσης:
Τρίτη 29 Μαρτίου 2005