Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 | 04:18
Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑPointer

20ή συνεδρίαση

Τρίτη, 22/3/05

Με την έναρξη της συνεδρίασης και επειδή απουσίαζε ο Α. Κούγιας ο πρόεδρος διόρισε ως συνηγόρους του Α. Κανά τους ήδη διορισμένους δικηγόρους του Κ. Αγαπίου. Μετά από ένα διάλειμμα και αφού έφτασε ο Α. Κούγιας, ο τελευταίος ανακοίνωσε πως ο Κανάς δεν καταργεί και ξαναδιορίζει τον συνεργάτη του που παρακολουθεί συνεχώς τη δίκη και το θέμα έληξε εκεί. Το δικαστήριο ανακάλεσε την απόφαση για διορισμό, με την επισήμανση του προέδρου ότι οποτεδήποτε προκύψει κενό θα υπάρξει εκ νέου διορισμός.
 
Η Σοφία Παπαγρηγοράκη ήταν η επόμενη μάρτυρας. Ηταν η γυναίκα που μπήκε ως οικιακός βοηθός στο σπίτι του Βεντούρη στην Κίμωλο και στη συνέχεια συζούσε μαζί του για περίπου τέσσερα χρόνια. Με έκπληξη όσοι είχαν παρακολουθήσει την προηγούμενη δίκη άκουσαν την Σ. Παπαγρηγοράκη να παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εκδοχή των όσων είχε καταθέσει και στον ανακριτή Ζερβομπεάκο και στην προηγούμενη δίκη. 
Κατέθεσε ότι κρυφάκουσε συνομιλία της Κυριακίδου με τον Βεντούρη, που σκευωρούσαν σε βάρος του Κανά. Η Κυριακίδου πίεζε τον Βεντούρη να χρησιμοποιήσει τα «μέσα» που είχε στο ΠΑΣΟΚ (συγκεκριμένα τον Λαλιώτη) για να την βοηθήσει και να βοηθηθεί και ο ίδιος, αφού κινδύνευε να χάσει την προεδρία της κοινότητας από τον Κανά (όπως και έγινε). 
Αναφέρθηκε σε συνάντηση Κυριακίδου-Βεντούρη στο σπίτι της μητέρας του τελευταίου στον Πειραιά, όπου η Κυριακίδου κρατούσε μια εφημερίδα που έγραφε για Τσιγαρίδα και Κόκκαλη –όπως είπε η μάρτυρας- και έλεγε στον Βεντούρη πως ο Τσιγαρίδας ήταν παλιός συνεργάτης του Κανά και άρα ήταν και ο Κανάς μπλεγμένος. Ελεγε δε η Κυριακίδου πως θα την  βοηθούσε «ο Χρήστος» (δηλαδή ο Τσιγαρίδας, συμπλήρωσε η ίδια η Παπαγρηγοράκη) και πως ήθελε και τη βοήθεια του Βεντούρη που είχε γνωριμία με τον Λαλιώτη. Αναφέρθηκε ακόμα σε συνομιλία δική της με την Κυριακίδου, στην οποία η τελευταία την κάλεσε να πάει μαζί της, γιατί θα πάρει πολλά λεφτά. Αλλά και σε τηλεφωνική συνομιλία του Βεντούρη με κάποιον, στην οποία κανόνιζαν ποιους θα βάλουν μέσα και ακούστηκαν τα ονόματα του Κανά, του Τσιγαρίδα, του Γιάννη Σερίφη και της Αθανασάκη.
 
Ηταν μια κατάθεση προσαρμοσμένη στις επιθέσεις συκοφαντίας κατά του Χρ. Τσιγαρίδα. Μόνο που εκείνοι που την εμπνεύστηκαν δεν κατάλαβαν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο κατέστησαν την Παπαγρηγοράκη αναξιόπιστη και ταυτόχρονα αναίρεσαν όλη την υπερασπιστική γραμμή του Κανά, όπως αυτή είχε παρουσιαστεί στην πρώτη δίκη. 
Το γεγονός αυτό εξόργισε τον συνήγορο του Κανά Α. Κούγια, ο οποίος εντόπισε τις αντιφάσεις της μάρτυρα, μίλησε για «παιχνίδια» και θύμισε τι έχει καταθέσει η μάρτυρας στην ανάκριση και την πρώτη δίκη, που δεν είχε πει λέξη για Τσιγαρίδα, Λαλιώτη και Σερίφη. Η οργή του Α. Κούγια αντιμετωπίστηκε με… συγκαταβατικό χαμόγελο από τον πρόεδρο και με (περίπου ειρωνικές) προτροπές να μη μαλώνει τη μάρτυρα! 
Ο Κούγιας έκανε πολύ λιγότερες ερωτήσεις στη μάρτυρα, με βάση τις προηγούμενες καταθέσεις της, προσπαθώντας να επαναφέρει την υπόθεση στην υπερασπιστική γραμμή Κανά (αυτή που έχει καθοριστεί από την προηγούμενη δίκη), που μιλάει για την Κυριακίδου και τη συνεργασία της με την Αντιτρομοκρατική, χωρίς να αναμιγνύει Τσιγαρίδα, Αθανασάκη και Σερίφη. Πλην όμως, η ζημιά είχε γίνει. Μια βασική μάρτυρας υπεράσπισης του Κανά αντιμετωπίστηκε ως αναξιόπιστη από την ίδια την υπεράσπισή του! Ο Α. Κούγιας, εντοπίζοντας αντιφάσεις στις καταθέσεις της Παπαγρηγοράκη, έφτασε στο σημείο να την ρωτήσει αν την «ενόχλησε» κανένας ανάμεσα στις δύο δίκες και είχε καμιά «συζήτηση»!
 
Με την τελευταία ερώτησή του ο Α. Κούγιας ζήτησε ξανά από τη μάρτυρα να πει γιατί για πρώτη φορά σήμερα ανέφερε τα ονόματα Τσιγαρίδας, Σερίφης και Λαλιώτης, που δεν είχε ξανααναφέρει ποτέ και απάντηση ουσιαστικά δεν πήρε. 
Σε εκείνο το σημείο ο συνήγορος έκανε μια δήλωση στα πρακτικά: «Σκοπός της παρουσίας μου στη δίκη είναι μόνο να βοηθήσω τον εντολέα μου να αθωωθεί χρησιμοποιώντας τη δικονομία και το σύστημα αξιών που έχω. Οι ερωτήσεις μου θέλουν να δείξουν την αναξιοπιστία του συγκεκριμένου μέρους της κατάθεσης της μάρτυρα και τίποτ’ άλλο». Εξήγησε, ακόμα, ότι διαφωνεί με την άποψη που έχει ο Κανάς για τον Τσιγαρίδα, γιατί αυτή η άποψη μπορεί να παρεξηγηθεί. Στο σημείο αυτό, η μάρτυρας Παπαγρηγοράκη πετάχτηκε και ρώτησε: Γιατί ο Τσιγαρίδας είπε πως είναι μέλος του ΕΛΑ και μας μπέρδεψε όλους; Εκπληκτος ο Α. Κούγιας τη ρώτησε: Και σας τι σας ενδιαφέρει; Πού ξέρετε αν ήταν ή δεν ήταν μέλος του ΕΛΑ ο κ. Τσιγαρίδας; Τι σχέση έχει η θέση του Τσιγαρίδα με τον Κανά; Γιατί τα λέτε αυτά σήμερα, τι έχει μεσολαβήσει, τι συμβαίνει;
Οργισμένος παρενέβη και ο Χρ. Τσιγαρίδας ρωτώντας τη μάρτυρα: Ποιος σας τα είπε να τα πείτε αυτά; Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι ο Κανάς δεν τόλμησε να επαναλάβει το γνωστό σόου κατά Τσιγαρίδα. Να κατάλαβε άραγε τι ζημιά έκανε στον εαυτό του και στους συγκατηγορούμενούς του ή απλώς φοβήθηκε μήπως ο συνήγορός του παραιτηθεί;
 
Μετά το τέλος της κατάθεσης Παπαγρηγοράκη κλήθηκε και πάλι η περιβόητη Αγλαϊα Τόγκα, προκειμένου να την εξετάσει ο Α. Κούγιας. Η κυρία αυτή τη φορά εμφανίστηκε με ασθενή μνήμη και έπεσε από την αρχή ακόμα σε αντιφάσεις. Καταρχάς, διέψευσε την Κυριακίδου, καταθέτοντας ότι το διαμέρισμα στην Πολέμωνος 13 κατοικούνταν συνεχώς και δεν ήταν –όπως λέει η Κυριακίδου- ένα κλειστό διαμέρισμα που κάπου-κάπου πήγαινε η Κυριακίδου για να το αερίσει και ν’ ανοίξει το νερό και το ηλεκτρικό για να γίνεται κατανάλωση. Το έβλεπε συνέχεια με ανοιχτά τα πατζούρια, κλειστές κουρτίνες και φως. Οταν ρωτήθηκε ποιος κατοικούσε, είπε πως ήταν μια γυναίκα, η ίδια που της πλήρωνε τα κοινόχρηστα.
Ομως, στις προηγούμενες καταθέσεις είχε πει πως κατοικούσε μια γυναίκα, που νόμιζε ότι ήταν τραγουδίστρια, και μια άλλη γυναίκα, που νόμιζε ότι ήταν οικιακή βοηθός και ήταν αυτή που της πλήρωνε τα κοινόχρηστα. Διέψευσε, πάντως, την Κυριακίδου ότι έμπαινε στο διαμέρισμά της, όταν πήγαινε να πληρώσει τα κοινόχρηστα («δεν μπήκε ποτέ μέσα», είπε), ενώ δήλωσε ότι ποτέ δεν είδε την Κυριακίδου να κρατάει με παράξενο τρόπο τα κοινόχρηστα, όπως κατέθεσε η Κυριακίδου ότι έκανε κατ’ εντολήν του Κανά, για να μην αφήνει αποτυπώματα. Είπε μάλιστα η Τόγκα, ότι πολλές φορές κρατούσε με το ένα χέρι ανοιχτή την πόρτα του ασανσέρ, της έδινε τα κοινόχρηστα και έφευγε αμέσως! Στράφι πήγε το φροντιστήριο της Αντιτρομοκρατικής.
 
Στις ερωτήσεις που αφορούσαν τις «αναγνωρίσεις» η Τόγκα επιβεβαίωσε ότι πήγαν οι ασφαλίτες της Αντιτρομοκρατικής Κυριακή στο σπίτι της, της έδειξαν 5-6 φωτογραφίες και την άλλη μέρα που πήγε στην Ασφάλεια της έδειξαν μόνο τις τρεις συγκεκριμένες φωτογραφίες (Κυριακίδου, Αθανασάκη, Κανάς), που ήδη είχε «αναγνωρίσει» από την προηγούμενη. 
Η Τόγκα προσπάθησε να διαψεύσει το γεγονός ότι τις ερωτήσεις στην Ασφάλεια τις έκανε ο Διώτης. Ομως, ο Α. Κούγιας είχε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της κατάθεσής της στην προηγούμενη δίκη, που είχε καταθέσει ότι όλες τις ερωτήσεις της τις έκανε ο Διώτης και οι αστυνομικοί μόνο κατέγραφαν. Η Τόγκα δεν τόλμησε να τον διαψεύσει και προσπάθησε να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση με ένα «δεν θυμάμαι».
 
Ακολούθησε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Τόγκα-Κυριακίδου. Η Κυριακίδου ρωτήθηκε πώς έδινε τα κοινόχρηστα και δήλωσε ότι δεν θυμάται αν ήταν η Τόγκα σ’ αυτήν που πήγαινε και πλήρωνε! Είπε ότι ανέβαινε μάλλον στο δεύτερο όροφο και ποτέ στο ρετιρέ (5ο όροφο) που κατοικούσε η Τόγκα. Ακόμη, είπε πως φρόντιζε να μη πιάνει χερούλι και δεν ανέβαινε ποτέ με το ασανσέρ, αλλά πάντοτε με τα πόδια! Πώς, λοιπόν, η Τόγκα θυμάται την Κυριακίδου, να στέκεται στην πόρτα και με το ένα χέρι να της δίνει τα κοινόχρηστα και με το άλλο να κρατάει την πόρτα του ασανσέρ; Ελα ντε… Το συμπέρασμα είναι ότι μία από τις δύο λέει ψέματα ή και οι δύο. 
Η Τόγκα, σε ερώτηση του εισαγγελέα, απάντησε ότι είναι σίγουρη ότι θυμάται την Κυριακίδου να πηγαίνει να της πληρώνει τα κοινόχρηστα επί μια διετία! Τότε πετάχτηκε η Κυριακίδου και είπε ότι η γυναίκα που πλήρωνε τα κοινόχρηστα ήταν μεγάλης ηλικίας και όχι νέα, όπως ήταν τότε η Τόγκα! Την Τόγκα δεν τη θυμάται, είπε!
 
Ο εφέτης Λ. Ντούλης έκανε μερικές ακόμα εύστοχες ερωτήσεις και η Κυριακίδου παραμιλούσε. Γιατί έπρεπε να έρθει και ο Κανάς στον ξάδερφο του ιδιοκτήτη από τον οποίο νοικιάσατε το σπίτι; Γιατί θα ερχόταν και ο Κανάς στο σπίτι, απάντησε η Κυριακίδου. Και γιατί θα απαγορευόταν να σας επισκέπτεται ο καθένας στο σπίτι σας, θα σας το απαγόρευε ο ιδιοκτήτης; Δεν ξέρω, έτσι έγινε, ήταν η… αποστομωτική απάντηση. Και γιατί ο Κανάς να εκθέσει το πρόσωπό του, όταν είχε βάλει εσάς μπροστά με ψεύτικη ταυτότητα; Τσιμουδιά η Κυριακίδου. Τα ρολόγια μαζί πηγαίνατε και τα αγοράζατε; Ξανά τσιμουδιά. Οι αντιφάσεις και τα κενά είναι προφανή. Υποτίθεται, σύμφωνα με το σενάριο, ότι στο διαμέρισμα πιο συχνά από τον Κανά πήγαινε η Αθανασάκη. Τότε γιατί να μην εμφανιστεί αυτή στον ιδιοκτήτη, αφού αυτή θα έβλεπαν πιο συχνά οι άνθρωποι της πολυκατοικίας; Δεν δένει με τίποτα το… γλυκό.
 
Ο πρόεδρος ρώτησε την Κυριακίδου αν τη δεκαετία του ’80 ο Κανάς είχε μούσι και η Κυριακίδου απάντησε ότι ο Κανάς για λόγους… συνωμοτικότητας μία άφηνε μούσι και μία το ξύριζε, πότε άφηνε μουστάκι και πότε το ξύριζε. Στο σημείο εκείνο σηκώθηκε ο Χρ. Τσιγαρίδας και δήλωσε ότι όλα τα χρόνια που συνεργάστηκε με τον Κανά αυτός είχε πάντοτε μούσι. «Λέει ψέματα ο κ. Τσιγαρίδας, πώς το ξέρει;» απάντησε με θράσος η Κυριακίδου. «Το ξέρει γιατί συνεργάζονταν», απάντησε ο Α. Κούγιας και η Κυριακίδου κατάλαβε τη γκάφα της. Προσπάθησε να τη διορθώσει με τον γνωστό της τρόπο: «Θα σας φέρω φωτογραφίες που είναι με την κόρη μας και δεν έχει μούσι». «Να της θυμίσετε να φέρει τις φωτογραφίες», σχολίασε δηκτικά ο Α. Κούγιας.
 
Ο Α. Κούγιας ζήτησε να σταθούν δίπλα-δίπλα Τόγκα και Κυριακίδου και φάνηκε μια σοβαρή διαφορά ύψους. Η εμφανώς κοντή Κυριακίδου, που φορούσε και 10 πόντους τακούνι, έφτανε λίγο πάνω από τον ώμο της Τόγκα, που είναι 1,62 και θεωρεί τον εαυτό της μετρίου αναστήματος. Η περιγραφή της υποτιθέμενης Κυριακίδου από την Τόγκα, όμως, είναι «μετρίου αναστήματος». Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της κ. Κυριακίδου; ρώτησε ο συνήγορος. Η μύτη μου που είναι ποντιακιά, σχολίασε η ίδια η Κυριακίδου. Ομως η Τόγκα δίνει μια περιγραφή που μιλάει για γυναίκα μετρίου αναστήματος (δηλαδή πάνω από 1,60), αδύνατη, με έντονα ζυγωματικά και κοντά μαλλιά. Δεν μιλάει για γυναίκα κοντή (το πολύ 1,50) και με χαρακτηριστική γαμψή μύτη! Αφήστε που η Κυριακίδου δεν έχει έντονα ζυγωματικά!
 
Αυτή η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση οδήγησε στην κατάρρευση πρωτίστως της Τόγκα. Γιατί είναι αυτή, μόνη απ’ όλους τους ενοίκους της πολυκατοικίας στην Πολέμωνος 13, που δέχτηκε να συνεργαστεί και να αναγνωρίσει Κυριακίδου, Κανά και Αθανασάκη, για να υπάρχει μια δεύτερη μαρτυρία που να επιβεβαιώνει τα σενάρια της Κυριακίδου (δηλαδή της Αντιτρομοκρατικής). Ο Α. Κούγιας, σχολιάζοντας σύντομα αυτά που αποκαλύφτηκαν, θύμισε τη συγγενική της σχέση με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ. Εμείς θυμίζουμε ότι το προηγούμενο δικαστήριο αρνήθηκε να προχωρήσει σ’ αυτή την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση, μολονότι είχε ζητηθεί από την υπεράσπιση.
Τρίτη 22 Μαρτίου 2005