Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 | 03:09
Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑPointer

19η συνεδρίαση

Παρασκευή, 18/3/05

Η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση της Ροζάνας Λογοθέτη, που την κάλεσε το δικαστήριο ύστερα από αίτημα της υπεράσπισης Κανά. Η κ. Λογοθέτη, γυναίκα σοβαρή, συγκροτημένη, με λόγο αυστηρά δομημένο, αναφέρθηκε καταρχάς στις απειλές που έχει δεχτεί από το περιβάλλον Βεντούρη μετά την κατάθεσή της στην προηγούμενη δίκη και στον επαγγελματικό πόλεμο που υφίσταται έκτοτε. Η κατάθεσή της ήταν ίδια με αυτή της προηγούμενης δίκης. Αναφέρθηκε στον ανελέητο πόλεμο της Κυριακίδου κατά του Κανά και στις σκευωρίες που συνεχώς οργάνωνε με τον Βεντούρη. Η Κυριακίδου πλησίασε και την ίδια την κ. Λογοθέτη και της πρότεινε να κάνουν κάτι ενάντια στους πρώην συζύγους τους, όταν πληροφορήθηκε ότι η κ. Λογοθέτη είχε χωρίσει από το σύζυγό της, που ήταν φίλος του Κανά.
 
Για μια ακόμη φορά ο εισαγγελέας Μ. Ανδριωτέλλης έδειξε ότι θεωρεί την Κυριακίδου αξιόπιστη μάρτυρα και προσπάθησε να μπερδέψει τη μάρτυρα, μπερδεύοντας τις ημερομηνίες. Για παράδειγμα, θεωρούσε δεδομένο ότι ο Κανάς κρατούσε σπίτι στην Κίμωλο και σπίτια στην Αθήνα, που ήταν οι υποτιθέμενες γιάφκες. Ομως, ποτέ ο Κανάς δεν είχε σπίτια ταυτόχρονα στην Κίμωλο και στην Αθήνα. Είχε πάντα μια γκαρσονιέρα (και ποτέ ταυτόχρονα δύο) στην Αθήνα, όταν ήταν κάτοικος Αθηνών. Από τότε που μετακόμισε στην Κίμωλο δεν είχε κανένα σπίτι στην Αθήνα. Εφτασε στο σημείο να ρωτήσει την μάρτυρα για το σπίτι του Κανά στην Πολέμωνος και αναγκάστηκε να σταματήσει όταν πετάχτηκε οργισμένος ο Κ. Αγαπίου και είπε ότι ουδείς απέδωσε στον Κανά την Πολέμωνος.
 
Λίγο αργότερα, αναγκάστηκε να παρέμβει, επίσης οργισμένος, ο Χρ. Τσιγαρίδας που ζήτησε το λόγο για να πει ότι ο εισαγγελέας κάνει παραπλανητικές ερωτήσεις, γιατί θεωρεί ως δεδομένα ότι ο Κανάς είχε «σπίτια», ενώ εκείνο που έχει αποδειχτεί είναι ότι ο Κανάς νοίκιαζε ένα σπίτι στην Πάτμου μέχρι ένα χρονικό σημείο και μετά νοίκιαζε ένα άλλο σπίτι στην Αμορίου. Ποτέ «σπίτια». 
Ο Κανάς πετάχτηκε σαν ελατήριο για να βρίσει τον Τσιγαρίδα, λέγοντας ότι δεν θέλει υπεράσπιση από έναν… κατασκευασμένο. 
Ψύχραιμος ο Χρ. Τσιγαρίδας ξαναπήρε το λόγο και είπε: «Εδώ μας έχει φέρει κατηγορούμενους η Κυριακίδου και έχω κάθε δικαίωμα να αποδείξω ότι η Κυριακίδου είναι κατευθυνόμενη μάρτυρας».
Τί να πεις για τον Κανά; Κάθε σχόλιο περιττεύει. Πάντως, χάρη στην έντονη παρέμβαση του Τσιγαρίδα και στη δικονομική παρέμβαση της συνηγόρου Δάφνης Βαγιανού (εκπροσωπούσε προσωρινά την Αθανασάκη), που είπε ότι οι ερωτήσεις του εισαγγελέα δεν γίνονται με σωστό τρόπο, ο εισαγγελέας σταμάτησε, ενώ ο πρόεδρος κράτησε αποστάσεις από τις ερωτήσεις του και έκλεισε συμβιβαστικά το ζήτημα που προέκυψε.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης Κανά η κ. Λογοθέτη αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και τη δράση του Κανά στην Κίμωλο. Είχε κοινωνική δράση, ήταν πατριώτης και καλός χριστιανός (αναφέρθηκε για παράδειγμα η οργάνωση αρτοκλασιών), έκανε εράνους για ανθρώπους που είχαν ανάγκη, υποδεχόταν τον πλανητάρχη Μπους (προφανώς τον πατέρα) που έκανε μπάνιο μπροστά από το σπίτι του), τον Καμμένο, τον Καραμανλή, τον Σημίτη κ.λπ.
 
Σχολιάζοντας την κατάθεση Λογοθέτη η Δ. Βαγιανού (για λογαριασμό της Αθανασάκη) κάλεσε το δικαστήριο να συγκρίνει το επίπεδο της κ. Λογοθέτη μ’ αυτό της Κυριακίδου, γιατί η Αθανασάκη βρίσκεται εδώ χάρη της Κυριακίδου, αφού τίποτ’ άλλο δεν υπάρχει γι’ αυτή.
 
Μετά το διάλειμμα, προέκυψε εμπλοκή με την υπεράσπιση Κανά. Ο παριστάμενος συνήγορος Δ. Συνοδινός ζήτησε να μη γίνει η κατάθεση της Σ. Παπαγρηγοράκη, επειδή απουσίαζε ο Α. Κούγιας. Ο πρόεδρος του απάντησε ότι η κατάθεση θα ξεκινήσει και δεν θα ολοκληρωθεί, λόγω κωλύματος μέλους του δικαστηρίου, οπότε ο Κούγιας θα είναι παρών στη συνέχεια την Τρίτη (τη Δευτέρα δεν θα υπάρξει συνεδρίαση, λόγω της εκδίκασης της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ποινής της Ειρ. Αθανασάκη). 
Ο Α. Κανάς δήλωσε ότι αποχωρεί και δεν θέλει να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορο, αλλά επειδή ο τελευταίος παρέμεινε στην αίθουσα, επέστρεψε και δήλωσε ότι του αφαιρεί την εντολή.
Το δικαστήριο διέκοψε και μετά τη διακοπή ο εισαγγελέας πρότεινε ή να διακόψει το δικαστήριο για την Τρίτη ή να διοριστεί κάποιος συνήγορος. Ο αναπληρωτής εισαγγελέας πρότεινε διακοπή, γιατί και να διοριστεί αυτεπαγγέλτως δικηγόρος θα ζητήσει διακοπή και το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο. Ετσι, το δικαστήριο διέκοψε, όχι για να προσέλθει ο Κούγιας, για να αποφανθεί για το θέμα που διέκοψε, όπως είπε ο πρόεδρος. Αλλά επειδή πέρασε η ώρα, θα ανακοινώσει την απόφαση την Τρίτη το πρωί. Ηταν ένας εύσχημος τρόπος για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που προέκυψε.
 
 
Παρασκευή 18 Μαρτίου 2005