Πέμπτη 09 Απριλίου 2020 | 02:41
Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑPointer

8η συνεδρίαση

Παρασκευή, 25/2/2005

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με το… καθιερωμένο σόου Κανά. Αυτή τη φορά την… τιμητική τους είχαν ο Πέτρος Γιώτης και ο Γεράσιμος Λιόντος, που οργανώνουν… φεστιβάλ και είναι πληρωμένοι από την Ασφάλεια και έχουν αναλάβει αυτοί να ενημερώνουν όλους τους άλλους δημοσιογράφους («μαθητές του Κακαουνάκη» τους αποκάλεσε), οι οποίοι απουσιάζουν από τη δίκη!!! Ο Χρήστος Τσιγαρίδας σήμερα… τη γλίτωσε.
 
Αμέσως μετά, έγινε το αναμενόμενο. Εμπλοκή με την παράνομη νέα δίκη για «συμμετοχή», που έχει αποφασίσει να κάνει το δικαστήριο. «Θα θεωρηθεί δεδομένο ότι οι κατηγορούμενοι, πλην βεβαίως του κ. Σερίφη, είναι μέλη του ΕΛΑ;», ρώτησε ο Κ. Αγαπίου. «Θα εξεταστεί και η συμμετοχή, αφού αποτελεί προϋπόθεση της αρμοδιότητας του δικαστηρίου», απάντησε ο πρόεδρος. «Δηλαδή θα δικαστώ για δεύτερη φορά;», ρώτησε η Αθανασάκη, για να εισπράξει καταφατική απάντηση και να δηλώσει ότι δεν μπορεί να υποστεί αυτή την παρανομία και να αποχωρήσει. Οι συνήγοροι υπεράσπισης Αλ. Ζορμπαλά (Κασίμης), Μ. Δαλιάνη (Τσιγαρίδας) και Δ. Βαγιανού (εκπροσωπούσε προσωρινά την Αθανασάκη) δηλώνουν ότι είναι απαράδεκτο, είναι αντιδικονομικό, είναι εντελώς αντιφατικό να γίνει αυτή η δίκη και να υποβάλλονται ερωτήματα για τη συμμετοχή. Ο πρόεδρος τους απαντά ότι αυτό έχει αποφασίσει το δικαστήριο και πρέπει να το πάρουν απόφαση ότι έτσι θα γίνει και να πάψουν να σχολιάζουν την απόφαση του δικαστηρίου!
 
Ο Ζήσης δεν ήρθε και σήμερα και έτσι κλήθηκε η Κυριακίδου. Νέα εμπλοκή, για το ίδιο ζήτημα, που ξεμπλοκάρεται με το αίτημα του Κανά να αλλάξει η σειρά των μαρτύρων, γιατί κωλύεται ο συνήγορός του, και τη δήλωση της Κυριακίδου ότι δεν είναι έτοιμη να καταθέσει. Δεν παρέλειψε να δηλώσει και πάλι ότι αυτός θέλει να ξαναγίνει η δίκη και να εξεταστούν όλοι οι μάρτυρες. Η Κυριακίδου, λοιπόν, θα καταθέσει τη Δευτέρα και καλείται ο μάρτυρας Νικόλαος Ταραβήρας, πρώην διαχειριστής στο διαμέρισμα της Πολέμωνος, που εμφανίζεται ως «γιάφκα του ΕΛΑ», που υποτίθεται ότι νοίκιασε με ψεύτικη ταυτότητα η Κυριακίδου (στο όνομα Σκουτουδάκη).
 
Μολονότι ο μάρτυρας δηλώνει ότι δεν θυμάται τίποτα και ότι στον Ζερβομπεάκο του έδειξαν μια φωτογραφία και αναγνώρισε λάθος γυναίκα, πρόεδρος και εισαγγελέας επιμένουν να τον ρωτάνε και προσπαθούν να τον μπερδέψουν (είναι άνθρωπος μεγάλης ηλικίας και με προβλήματα υγείας). Παρεμβαίνει ο Χρ. Τσιγαρίδας και θυμίζει ότι ο μάρτυρας στην προηγούμενη δίκη δεν είχε αναγνωρίσει την Αθανασάκη και είχε πει κατηγορηματικά πως στη φωτογραφία νόμισε πως θυμήθηκε γυναίκα που έμενε σε άλλο διαμέρισμα, στο δεύτερο όροφο και όχι στο ισόγειο. Φωνάζουν την Αθανασάκη και ο μάρτυρας κατηγορηματικά δηλώνει ότι δεν του θυμίζει τίποτα. Καταθέτει ακόμα, ότι στην προηγούμενη δίκη τον πλησίασε στο διάδρομο η Κυριακίδου και του είπε «δεν με θυμάσαι;» (!!!), όμως αυτού δεν του θύμιζε τίποτα.
 
Επόμενος μάρτυρας ο περιβόητος Ιωάννης Βεντούρης, ο οποίος καταθέτει τα γνωστά. Οτι τον έπιασε η Κυριακίδου και του είπε ότι ο Κανάς ήταν στον ΕΛΑ και η ίδια ήταν στον ΕΛΑ κ.λπ. Διορθώνει και πάλι την αναφορά του στον Γιάννη Σερίφη (το έγραψαν κατά λάθος οι αστυνομικοί και ο ίδιος δεν πολυκατάλαβε, γιατί ήταν… αγουροξυπνημένος), ενώ ξαναμιλά για Κασίμη (εννοεί τον Χρήστο) και Τσιγαρίδα, που του είπε η Κυριακίδου ότι παρευρίσκονταν σε μια συγκέντρωση του ΕΛΑ, που ήταν και η ίδια. Στο ερώτημα αν πίστεψε την Κυριακίδου, απάντησε ότι πιστεύει πως δεν έχει πει ψέματα. Δεν μπόρεσε, όμως, μολονότι δέχτηκε επίμονες ερωτήσεις από την έδρα, να δώσει μια στοιχειωδώς πειστική εξήγηση για το πώς έγινε και πήρε στα σοβαρά την Κυριακίδου που του αποκάλυπτε τόσα φοβερά και τρομερά πράγματα.
 
Η υπεράσπιση Τσιγαρίδα και Αγαπίου αρνήθηκε να υποβάλει οποιοδήποτε ερώτημα. Η Κ. Ιατροπούλου ρώτησε τον Βεντούρη αν του πέρασε από το μυαλό ότι η Κυριακίδου του είπε όσα του είπε, για να δημιουργήσει ένα δεύτερο μάρτυρα κι αυτός, αφού αρχικά πήγε να το γυρίσει αλλού (στα… γκομενικά της Κιμώλου), απάντησε πως όχι. Παραδέχτηκε, πάντως, πως όλες αυτές οι συζητήσεις με την Κυριακίδου έγιναν τον τελευταίο χρόνο (πριν την κατάθεσή του). Η Αλ. Ζορμπαλά σχολίασε πως έχουν εξεταστεί δυο μάρτυρες και δεν τους υποβλήθηκε ούτε μια ερώτηση για τις κατηγορίες, αλλά μόνο για τη «συμμετοχή» που δεν υπάρχει ως κατηγορία.
 
Η Δ. Βαγιανού (υπεράσπιση Σερίφη), μέσα από μια σειρά ερωτήσεις, κατέδειξε πως ο Βεντούρης, χωρίς ποτέ να προσφερθεί ο ίδιος να καταθέσει, κλήθηκε από την Αντιτρομοκρατική, σε μια περίοδο που υπήρχε ένα έντονο κλίμα «εξάρθρωσης της τρομοκρατίας». Εκεί πέταξε και το όνομα «Γιάννης Σερίφης», το οποίο το είπε και μετά το ξεείπε, όπως δηλώνει. Γιατί είπατε αυτό το όνομα; ρώτησε τον Βεντούρη, ο οποίος παραδέχτηκε ότι άκουγε το όνομα από την τηλεόραση, το διάβαζε και στις εφημερίδες και του… ξέφυγε. Για κάποιον Γιάννη του έλεγε η Κυριακίδου, στον Σερίφη πήγε το μυαλό του… κατά λάθος. Διαβεβαίωσε στη συνέχεια, ότι ποτέ στη ζωή του δεν έχει γνωρίσει τον Γ. Σερίφη, ούτε τον πλησίασε ποτέ κάποιος φίλος ή γνωστός του.
 
Ο Χρ. Τσιγαρίδας θύμισε στο δικαστήριο, ότι η Κυριακίδου στην προηγούμενη δίκη διέψευσε τον Βεντούρη, δηλώνοντας ότι ποτέ δεν του είπε το όνομα Τσιγαρίδας. Ο μάρτυρας –είπε- δεν είπε τυχαία το όνομα του Σερίφη, όπως δεν είπε τυχαία το όνομα το δικό μου. Τότε δεν ήξεραν αν θα αναλάβω την πολιτική ευθύνη και γι’ αυτό είπε τα ονόματα που του είπαν να πει. Ζήτησε να κρατηθεί ο μάρτυρας, να δικαστεί κατ’ αντιπαράσταση με την Κυριακίδου και αν η Κυριακίδου τον διαψεύσει και πάλι, να κατηγορηθεί για ψευδορκία.
 
Ο Κ. Αγαπίου ρώτησε τον Βεντούρη αν τον γνωρίζει ή αν άκουσε ποτέ το όνομά του από την Κυριακίδου. Ο Βεντούρης απάντησε αρνητικά. Την ίδια αρνητική απάντηση έδωσε και στο ερώτημα αν γνωρίζει τίποτα για τις εκρήξεις. Ο Κ. Αγαπίου συμφώνησε με το αίτημα Τσιγαρίδα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Βεντούρη-Κυριακίδου.
 
Ο Α. Κανάς έκανε πρώτα μια δήλωση, που έλεγε ότι από το 1990 μετέφερε μέρος των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων στην Κίμωλο και τη Μήλο, όπου διαπίστωσε τα διαπλεκόμενα Βεντούρη με διάφορες εταιρίες. Το 1998 κατέβηκε στις εκλογές και άνοιξε πόλεμο στα διαπλεκόμενα. Εκείνη την περίοδο ο Βεντούρης «συνδέθηκε» με την Κυριακίδου και στη συνέχεια τα «διαπλεκόμενα» έστησαν τη σκευωρία σε βάρος του, με αιχμή του δόρατος τον επί 12 χρόνια «διαπλεκόμενο» κοινοτάρχη Βεντούρη, ο οποίος διακατέχεται από μίσος εναντίον του. Χαρακτήρισε τον Βεντούρη κατασκευασμένο μάρτυρα και αναφέρθηκε στα «κατορθώματα» του Βεντούρη ως κοινοτάρχη και ως «πρασινορουφιάνου». Στη συνέχεια υπέβαλε ερωτήσεις στον Βεντούρη. Αυτός αρνήθηκε ότι γνωρίζει τους αστυνομικούς Πουλακίδα και Αμοιρίδη. Αρνήθηκε ότι είχε ερωτικό δεσμό με την Κυριακίδου. Ο Α. Κανάς υπέβαλε αίτημα διακοπής του δικαστήριου, για να εξετάσει τον Βεντούρη και ο συνήγορός του Α. Κούγιας.
 
Ο εισαγγελέας είπε πως ενδείξεις ψευδορκίας για τον Βεντούρη μπορεί να προκύψουν μόνο μετά την εξέταση της Κυριακίδου, γι’ αυτό και δεν πρέπει να κρατηθεί. Δέχτηκε το αίτημα για διακοπή, εφόσον τη Δευτέρα θα μπορεί να παρίσταται ο Α. Κούγιας. Το δικαστήριο κάλεσε τον Βεντούρη και για τη Δευτέρα και θεώρησε ότι η κατάθεσή του δεν ολοκληρώθηκε.
 
Επόμενος μάρτυρας ήταν ο Ξενοφών Καϊμάκης, ιδιοκτήτης διαμερίσματος στην Αμορίου 6-8, όπου διέμενε για ένα διάστημα ο Κανάς. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι μάλλον το 1990 νοίκιασε το διαμέρισμα σε κάποιον Γεώργιο Τσιάρα, που ήταν ο Α. Κανάς. Τον έβλεπε αραιά, αλλά έχει την πεποίθηση ότι κατοικούσε εκεί και καμιά φορά του έδινε προκαταβολικά τρία-τέσσερα ενοίκια, επειδή θα έλειπε στην επαρχία. Μια φορά πήγε για κάποια βλάβη και είδε ότι η γκαρσονιέρα ήταν επιπλωμένη. Ο ενοικιαστής του είχε ζητήσει, μάλιστα, και άλλαξε το χρώμα, επειδή δεν του άρεσε. Δεν θυμάται αν του είχε δείξει ταυτότητα, όταν υπέγραψαν το συμβόλαιο, ο δε διαχειριστής του έλεγε ότι ο ενοικιαστής ήταν εντάξει σε όλα του.
 
Απαντώντας σε ερώτηση του Κ. Αγαπίου, κατέθεσε ότι δεν τον έχει δει ποτέ, μόνο του ή μαζί με τον Κανά. Απαντώντας σε ερώτηση του Α. Κανά, επιβεβαίωσε ότι στο διάδρομο, ακριβώς στο απέναντι διαμέρισμα, κατοικούσε μια κυρία που είχε συνεχώς την πόρτα ανοιχτή και παρακολουθούσε τα πάντα. Ακόμη, ότι η αστυνομία είχε επισκεφτεί και το διαμέρισμα και τον διαχειριστή. Τον ίδιο τον επισκέφτηκαν στο χώρο της δουλειάς του, δυο φορές, και τη δεύτερη του έδειξαν φωτογραφίες, μεταξύ των οποίων και του Κανά. Αυτό έγινε Γενάρη-Φλεβάρη του 2002, δηλαδή τουλάχιστον τρεις μήνες πριν την κατάθεση της Κυριακίδου, από την οποία υποτίθεται πως ο Διώτης και η Αντιτρομοκρατική πρωτοάκουσαν το όνομα του Κανά! Το Μάη τον πήραν, πέρασαν έξω από το διαμέρισμα, χωρίς να μπουν μέσα, και στη συνέχεια τον μετέφεραν στη ΓΑΔΑ για να δώσει κατάθεση. Ο Α. Κανάς ζήτησε να κληθούν να καταθέσουν ο διαχειριστής, ο μαραγκός που είχε μαγαζί από κάτω και ο υδραυλικός, γιατί είχε μπει στο διαμέρισμα για να φτιάξουν βλάβη στα καλοριφέρ. Ο μάρτυρας αποκάλυψε ακόμα, ότι στην προηγούμενη δίκη τον πλησίασε στο διάδρομο η Κυριακίδου και του έλεγε ότι δεν ξαναδίνει συνέντευξη, γιατί έδωσε στην Παναγιωταρέα και την έκαναν ρόμπα, ενώ δεν της έδωσαν και τα λεφτά που της είχαν τάξει!
 
Μετά το τέλος της κατάθεσης Καϊμάκη, ο Χρ. Τσιγαρίδας ζήτησε το λόγο και σχολίασε ότι είναι ο τρίτος μάρτυρας που κατέθεσε και δεν του έγινε καμιά ερώτηση για τις κατηγορίες. «Είναι εις βάρος σας αυτό;», ρώτησε ο πρόεδρος. Είναι μια παρατήρησε –απάντησε ο Τσιγαρίδας- για να δείξω ότι υπάρχει μια μεθόδευση για μια καταδίκη ίδια με την προηγούμενη.
 
Άλλος μάρτυρας δεν υπήρχε και έτσι το δικαστήριο διέκοψε για τη Δευτέρα.
Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2005