Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 | 05:00
Δίκη Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς

Δίκη Συνομωσίας Πυρήνων της ΦωτιάςPointer

Δίκη ΣΠΦ - 15η συνεδρίαση, Παρασκευή 27.4.2012

Λιγότερο επεισοδιακή και πολύ σύντομη ήταν αυτή η συνεδρίαση, καθώς από την Τετάρτη 25 Απρίλη μπήκε στην απεργία πείνας των φυλακισμένων μελών της ΣΠΦ και ο Γ. Νικολόπουλος. Ετσι, στο δικαστήριο παρευρέθηκε μόνο ο Μ. Νικολόπουλος.
 
Μετά την καθιερωμένη τακτική του προέδρου να διαβάζει τα ονόματα των κατηγορουμένων, των συνηγόρων υπεράσπισης και τελευταία τις δηλώσεις των τριών κατηγορούμενων απεργών πείνας ότι δε θα παρασταθούν για λόγους υγείας και γι’ αυτό ζητούν την διακοπή της δίκης, πήρε το λόγο ο συνήγορος υπεράσπισης Φρ. Ραγκούσης, ο οποίος στην αρχή της τοποθέτησής του ενημέρωσε το δικαστήριο ότι βγήκε η απόφαση επί των αιτημάτων των απεργών πείνας, αλλά δεν μπόρεσε να πάρει αντίγραφο, και ζήτησε σύντομη διακοπή της δίκης. Ο πρόεδρος Χ. Βρυνιώτης, ενώ γνωρίζει ότι και μ’ αυτό το ρυθμό δε θα ξεπεραστεί το 18μηνο, αλλά και αν ξεπεραστεί δε θ’ αποφυλακιστούν οι τέσσερις κατηγορούμενοι, γιατί έτσι αποφάσισαν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, συνέχισε στο ίδιο μοτίβο. Αστραψε και βρόντηξε, επαναλαμβάνοντας στους συνηγόρους, ότι μπορεί να συνεχιστεί η δίκη και με την απουσία των κατηγορούμενων, φτάνει να εκπροσωπηθούν απ’ αυτούς.
 
Αυτή η προκλητική τοποθέτηση του προέδρου ανάγκασε τον Μ. Νικολόπουλο να πάρει το λόγο, να καυτηριάσει την τοποθέτηση του προέδρου και ν’ απαιτήσει τη διακοπή της δίκης. Προειδοποίησε, δε, τον πρόεδρο να μη διανοηθεί να εφαρμόσει την απειλή του για συνέχιση της δίκης χωρίς την παρουσία των τριών συντρόφων του. Ο εισαγγελέας Ι. Λιακόπουλος φέρθηκε πιο έξυπνα από τον πρόεδρο. Δεν έθεσε κανένα ζήτημα για το αίτημα διακοπής της δίκης, προφανώς για ν’ αποφύγει την αντίδραση του Μ. Νικολόπουλου, και πρότεινε να συνεχιστεί η δίκη την Παρασκευή 11 Μάη, στις 9 το πρωί, πρόταση που τελικά δέχτηκε και το δικαστήριο.

Κυριακή 29 Απριλίου 2012