Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 | 23:39
Δίκη Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς

Δίκη Συνομωσίας Πυρήνων της ΦωτιάςPointer

Δίκη ΣΠΦ - 13η Συνεδρίαση, Παρασκευή 6.4.12

Σύντομη μεν η σημερινή συνεδρίαση (εξετάστηκαν δυο μάρτυρες), αλλά πλούσια σε γεγονότα. «Χτύπησαν» πάλι πρόεδρος και εισαγγελέας αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, ότι θέλουν να διασώσουν πάση θυσία το κατηγορητήριο και να δικάσουν και τα τέσσερα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς σύμφωνα μ’ αυτό το εξάμβλωμα.

Οι κατηγορούμενοι έθεσαν δύο ζητήματα. Πρώτον, ότι δεν μπορεί να γίνονται δύο συνεδριάσεις τη βδομάδα, όπως γίνεται τελευταία, γιατί οι δύο συνήγοροι είναι διορισμένοι και πληρώνονται με μηδαμινά ποσά και πρέπει να χειριστούν και τις άλλες υποθέσεις των γραφείων τους. Δεύτερον, ότι καλούνται ως μάρτυρες είτε συγγενείς είτε επουσιώδεις μάρτυρες, που δεν έχουν να εισφέρουν τίποτα το ουσιαστικό, ενώ τους ουσιώδεις μάρτυρες δεν τους καλούν, όπως επίσης και τους πολιτικούς προϊστάμενους, για λόγους προφανείς.

Πρώτος κατέθεσε ένας τηλεφωνητής από το ALTER, που είχε δεχτεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα για την έκρηξη στο σπίτι του πρώην υφυπουργού των μπάτσων Π. Χηνοφώτη. Δεύτερος μάρτυρας ήταν μια Φιλιππινέζα που δούλευε ως οικιακός βοηθός στο σπίτι των Λ. Κατσέλη και Γερ. Αρσένη. Αυτή έκανε το «λάθος» ν’ απαντήσει σε σχετική ερώτηση του εισαγγελέα, ότι γύρω στις 12 το μεσημέρι ανέβηκε με το ασανσέρ στο διαμέρισμα του ζεύγους Αρσένη-Κατσέλη. Πώς αλλιώς ανέβαινε όταν κουβαλούσε τις σακούλες με τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ; Αυτό θορύβησε τον εισαγγελέα που αμέσως έσπευσε να θυμίσει στην «υπηρέτρια», ότι το αφεντικό της, ο Γερ. Αρσένης, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι το ασανσέρ ήταν χαλασμένο, προφανώς για να ευθυγραμμιστεί με το αφεντικό της, πράγμα που έγινε στη συνέχεια, μετά από απανωτές ερωτήσεις που της υπέβαλε. Στο πρόσωπο της μάρτυρα ήταν έντονα αποτυπωμένος ο φόβος.

Οταν μάρτυρες εξετάζονται μ’ αυτόν τον τρόπο δημόσια, αντιλαμβάνεστε τι γίνεται στα ανακριτικά γραφεία. Στη συνέχεια υπέβαλε ερωτήσεις η συνήγορος Ι. Καρανδρέα, την οποία διέκοπτε συνέχεια ο πρόεδρος, που φοβόταν μη τυχόν και η «υπηρέτρια» απαντήσει σε κάποια ερώτηση με τρόπο που δε θα βόλευε το δικαστήριο. Αυτό έγινε, όταν κάποια στιγμή απάντησε, ότι μπροστά από το ασανσέρ βρισκόταν αστυνομία και δεν τους άφηνε να το χρησιμοποιήσουν.

Αυτή η συμπεριφορά των Χ. Βρυνιώτη και Ι. Λιακόπουλου, που συνοδευόταν όπως πάντοτε με έντονο ύφος, κόκκινο πρόσωπο και φουσκωμένες φλέβες, ήταν επόμενο να προκαλέσ ένταση και να δώσει το δικαίωμα στους κατηγορούμενους να διακόψουν τον εισαγγελέα και να καταγγείλουν τις απροκάλυπτες ενέργειές του.

Η συνήγορος Ι. Καρανδρέα υπενθύμισε στον πρόεδρο του τρομοδικείου τα αιτήματα της υπεράσπισης για κλήση μαρτύρων,  ιδιαίτερα των ασφαλιτών, πρώην στελεχών της κακόφημης Αντιτρομοκρατικής και συγκεκριμένα του Δ. Χωριανόπουλου. Αρχικά, πρόεδρος και εισαγγελέας ενημέρωσαν ότι έλαβαν φαξ από τον Χωριανόπουλο, στο οποίο ανέφερε ότι τις επόμενες 15 ημέρες θα τους απαντήσει αν μπορεί να έρθει στο δικαστήριο! Αυτό κι αν είναι φτύσιμο και στο δικαστήριο και προσωπικά σε πρόεδρο και εισαγγελέα! Ποιος κοινός θνητός που θα καλούνταν ως μάρτυρας θα τολμούσε να απαντήσει μ’ αυτόν τον τρόπο και δε θα έσπευδε ο πρόεδρος να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή του;

Στη συνέχεια, είπαν ότι δεν έχουν τη διεύθυνσή του και ότι θα χρειαστεί να τη βρουν οι συνήγοροι, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να καλέσουν τον Δ. Χωριανόπουλου!!! Αυτός ο ισχυρισμός προέδρου και εισαγγελέα είναι πραγματικά εξωφρενικός, όμως εκτός από εξωφρενικός δεν είναι και αληθής. Τον πρόβαλαν εκμεταλλευόμενοι την απουσία του Φρ. Ραγκούση.

Παραθέτουμε απόσπασμα του ρεπορτάζ μας για την 9η συνεδρίαση της δίκης για την ΣΠΦ και θα θυμίσουμε ,ότι όλα όσα γράφονται στο ρεπορτάζ μας στηρίζονται, όχι μόνο στην προσωπική μας μαρτυρία,  αλλά και στην ηχητική καταγραφή των πρακτικών της δίκης:

«Επειδή ο Χηνόπουλος στην κατάθεσή του στο δικαστήριο έλεγε συνέχεια  για αξιοποίηση στοιχείων που του δόθηκαν από διάφορες πηγές, ο συνήγορος (σ.σ. ο Φραγκούσης), έθεσε θέμα εφαρμογής του άρθρου 224 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, όταν κάποιος μάρτυρας επικαλείται στοιχεία που έχει συγκεντρώσει βάσει βάσει πληροφοριών που περιήλθαν στην αντίληψή του από διάφορες πηγές, είναι υποχρεωμένος να κατονομάσει τις πηγές του, διαφορετικά δεν ισχύει η μαρτυρία του.

Ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας έκαναν το παν για να μην εξαιρεθεί αυτός ο ψευδομάρτυρας, γιατί έτσι θα δυσκολευτούν να καταδικάσουν τους κατηγορούμενους με βάση το κατηγορητήριο. Ετσι, επεδίωξαν και πέτυχαν να τον πείσουν να καταθέσει ότι πηγές των πληροφοριών του ήταν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Δ. Χωριανόπουλος και Ι. Φραγκίσκος. Ο συνήγορος Φρ. Ραγκούσης επέμεινε στην ένστασή του και τη συνέδεσε με αίτημα να κληθούν ως μάρτυρες οι Δ. Χωριανόπουλος και Ι. Φραγκίσκος. Στο βαθμό που το δικασατήριο δεν τους καλέσει, θα επιμείνει στην ένσταση».

Η δίκη διακόπηκε για την Παρασκευή, 20.4.12.
Παρασκευή 06 Απριλίου 2012